AMSTERDAM - Het onderzoek naar een dubbele moord die in 2005 op Bonaire werd gepleegd, had beter gekund.

Dat heeft justitie vrijdag verklaard. Twee verdachten hebben mogelijk jarenlang onterecht vastgezeten. Het advocatenteam van Geert-Jan Knoops diende eerder al een herzieningsverzoek in.

Het hof op Bonaire beslist op 13 september of het herzieningsverzoek wordt toegewezen of dat er alleen een nieuw politieonderzoek komt. In het eerste geval moet de hele zaak over, licht een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM)  toe. Knoops wil dan ook dat de verdachte die nog vastzit in afwachting van het nieuwe onderzoek op vrije voeten komt.

In het tweede geval wordt er een aanvullend onderzoek gedaan met ander politiepersoneel en een nieuwe rechter-commissaris en officier van justitie. Volgens de zegsman was het onderzoek destijds met meer mankracht, een toegewijde officier van justitie en de technologie van nu beter uitgevoerd.

Achtergehouden

Knoops meent dat tijdens de rechtszaak en het hoger beroep ontlastende bewijzen en getuigenverklaringen met opzet zijn achtergehouden. Het Nederlands Forensisch Instituut leverde volgens Knoops tijdens een van de onderzoeken 'half werk'. Bovendien zou de officier van justitie chantabel zijn geweest.

In de zaak van de moord op twee broers werden een 24- en een 36-jarige man uit Bonaire respectievelijk tot acht en 24 jaar cel veroordeeld. De laatste zit nog vast.