AMSTERDAM - Twee bestuursleden van het VU medisch centrum in Amsterdam leggen hun functie neer. Het gaat om de bestuursvoorzitter Elmer Mulder en lid van de raad van bestuur Wouter van Ewijk.

Het derde lid van de raad van bestuur, vicevoorzitter professor Wim Stalman, blijft aan. Dat meldt het Amsterdamse ziekenhuis vrijdagavond.

Mulder stelt op te stappen omdat hij denkt geen rol meer te kunnen spelen bij de oplossing van de voortdurende spanningen rond een aantal medisch specialisten van het ziekenhuis.

"Het is ons niet gelukt om de voortdurende spanningen rond een aantal van onze medisch specialisten te bezweren", zegt hij in een verklaring. "Het inzicht dat ik geen rol meer kan spelen bij de oplossing hiervan is voor mij directe aanleiding om deze stap te zetten. Dat betreur ik ten zeerste."

Interne conflict

Van Ewijk stelt dat het bestuur 'op alle mogelijke manieren' geprobeerd heeft de situatie 'weer onder controle te krijgen'. "De patiëntveiligheid hebben we daarbij constant kunnen waarborgen. Maar het interne conflict hebben we helaas nog niet kunnen oplossen."

De raad van toezicht heeft het vertrek van de twee bestuursleden geaccepteerd. De raad gaat er volgens het ziekenhuis op toezien dat nieuwe bestuursleden 'krachtig' ingrijpen in de spanningen. Het invullen van de vacatures op interimbasis is in werking gesteld.

Strubbelingen

In het ziekenhuis zou al tijden sprake zijn van strubbelingen tussen de medisch specialisten. Vooral rondom de gerenommeerde longchirurg Rick Paul, die vorig jaar naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stapte vanwege een ernstig zieke longpatiënt die na operaties op de intensive care van het VUmc was overleden, zouden nog problemen spelen.

Paul zit momenteel ziek thuis. Dinsdag werd bekend dat de IGZ het VUmc onder verscherpt toezicht heeft gesteld vanwege het conflict.

Onvermijdelijk

Volgens de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) was de stap onvermijdelijk.

Dinsdag gaf de patiëntenfederatie aan te willen dat het bestuur van het VUmc zou opstappen. De federatie stelde zich grote zorgen te maken om de veiligheid van de patiënten en vindt dat het bestuur zijn conclusies moet trekken.

De NPCF vond dat het bestuur de zaak niet meer onder controle had. "Medische fouten worden vaak veroorzaakt door gebrekkige communicatie. Waar ruzie is, neemt het risico voor patiënten toe", legt een woordvoerder van de federatie vrijdag uit.

Eyeworks

Het bestuur had volgens de NPCF de patiëntveiligheid niet voorop staan. "Dat baseren we op de bevindingen van de inspectie en het gebeuren met Eyeworks eerder dit jaar."

Het VUmc kwam eerder dit jaar negatief in het nieuw doordat het ziekenhuis het decor was van het Eyeworks-programma 24 Uur: Tussen Leven en Dood, waarbij patiënten ongevraagd werden gefilmd. "Het vertrouwen in het ziekenhuisbestuur was daarmee al geschonden. Nu komt deze affaire er overheen", zei de woordvoerder dinsdag.