GRONINGEN - In Groningen zijn vrijdag twintig tot 25 woningen urenlang ontruimd geweest vanwege een gaslek. Het lek werd ontdekt bij een woning aan de Lichtboei, nadat een vreemde lucht was geroken, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Omstreeks 21.00 uur werd bekend dat het sein veilig is gegeven en dat de bewoners weer terug naar huis kunnen, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het gaslek werd ontdekt door netbeheerder Enexis, dat metingen verrichtte in de woning na een melding over een vreemde lucht. In de kruipruimte van de woning werd een verhoogde concentratie gas gemeten. Rond 17.00 uur werden daarom de hulpdiensten ingeschakeld.

De woningen aan de Lichtboei werden uit voorzorg ontruimd. Enkele tientallen mensen moesten hun huis verlaten. Zij werden opgevangen in een wijkcentrum.

Hersteld

Vanwege het lek werd een tijdlang het gas en stroom in de buurt uitgeschakeld. Daarna zorgde de brandweer er met behulp van ventilatoren voor dat het gas uit de woning ging.

De stroom- en gasvoorziening in de buurt wordt vrijdagavond nog hersteld, zegt de woordvoerder. Alleen bij de woning waar het lek werd ontdekt, moet Enexis eerst kijken waar het lek zit, voordat daar het gas weer wordt aangesloten. De oorzaak van het lek is nog onbekend.