AMSTERDAM - De honderden kakkerlakken die sinds zaterdagavond in straten in Etten-Leur opdoken, zijn zo goed als uitgeroeid.

De gemeente laat vrijdag weten nog eens ruim 350 kakkerlakken effectief te hebben bestreden. De beesten sneuvelden door lijmvallen, verbranding of werden los gevangen.

Alle insecten werden gevangen in een straal van honderd meter rond de locatie waar de kakkerlakken zaterdag werden gevonden, het plantsoen tussen de Hubertuslaan en de Gildebroederstraat.

Daarbuiten en in de riolering zijn geen kakkerlakken aangetroffen. Eerder maakte de gemeente bekend dat al honderden kakkerlakken waren gedood door verbranding en het afgraven van grond in het plantsoen.

Achtergelaten

Vermoedelijk zijn de kakkerlakken door iemand in de bosjes achtergelaten. Eerder werd bekend dat het gaat om een uitheemse soort, de Argentijnse boskakkerlak. Die wordt vaak als reptielenvoer gebruikt.

De gemeente had in de wijk een tijdelijke keet geplaatst waar bewoners gevonden kakkerlakken konden inleveren. Daar kwamen in totaal dertien mensen langs, slechts drie keer met een kakkerlak. De overigen bleken informatie te willen of hadden pissebedden en kevers aangezien voor kakkerlakken.

Meldingen

Bij de gemeente komen nagenoeg geen meldingen meer binnen over de insecten. Toch blijven de lijmvallen voor de zekerheid nog tot en met 3 september staan. Kakkerlakken kunnen bacteriën en schimmels bij zich dragen. Daarom worden ze vernietigd.