ROTTERDAM - Vier van de negen verdachten die zijn aangehouden voor betrokkenheid bij ongeregeldheden eind juli in Rotterdam, moeten zich komende woensdag tijdens een snelrechtzitting voor de rechter verantwoorden.

De ongeregeldheden hadden plaats in de nacht van 25 op 26 juli op het Stadhuisplein en de Kruiskade.

De 20-jarige verdachte die begin deze week voor de tweede keer werd opgepakt, is donderdag naar huis gestuurd. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat daartegen in appel. Vrijdag wordt de 24-jarige Rotterdammer voorgeleid die woensdag werd aangehouden.

Baja Beach Club

De rellen ontstonden toen de Baja Beach Club na een vechtpartij ontruimd moest worden.

Zo'n 600 balende feestvierders noopten de politie tot het uitvoeren van charges op het Stadhuisplein. Daarna verplaatste de massa zich naar de Lijnbaan en de Kruiskade.

Schade

Vandalen veroorzaakten voor in totaal 80.000 euro schade door met grof geweld straatmeubilair, winkelruiten en een pinautomaat te vernielen en de inventaris van een luxebrillenzaak mee te graaien.

Tijdens de snelrechtzitting op 8 augustus sprak de aanklager van ‘klein Hoek van Holland’ in een verwijzing naar de strandrellen van augustus 2009. Hij zei toen dat het OM nog tientallen verdachten in beeld heeft.

Nieuwe fase

De jacht op relschoppers gaat een nieuwe fase in met de uitzending van beeldmateriaal in het televisieprogramma Opsporing Verzocht, komende dinsdag.

Op de beelden zijn veelal herkenbare verdachten te zien, al dan niet tijdens het plegen van strafbare feiten. Twee verdachten hebben zich vrijwillig gemeld nadat ze zichzelf op gepubliceerde foto’s herkenden.

Ook op vrijdag heeft de politie foto’s van een nieuwe verdachte op de website van regio Rijnmond gezet. Van andere verdachten zijn betere foto’s toegevoegd.