VIJFHUIZEN - De dyslectische broers Enrique (15) en Hugo (13) zijn vrijdagmorgen in Vijfhuizen aan hun zeiltocht begonnen.

Even voor half 10 gooiden de jongens hun trossen los. Ongeveer 25 mensen aan de kant zwaaiden ze uit. Het eerste stukje voeren een vriendje en vriendinnetje met de jongens mee.

De broers volgen al minstens een jaar geen onderwijs meer, omdat ze door hun ernstige woordblindheid op geen enkele school welkom zijn.

Thuiszittersprobleem

Met hun zeiltocht willen ze aandacht vragen voor hun 'thuiszittersprobleem'. Als er alsnog een school blijkt te zijn waar Enrique en Hugo naartoe kunnen, staken ze hun reis en duiken ze de schoolbanken in.

Zolang dat niet gebeurt, willen de jongens naar onder meer België, Engeland en Portugal varen.

Kinderrechter

Erg ver zullen de jongens vrijdag niet komen, vertelde moeder Annelies Schillemans. Omdat de ouders donderdag plotseling op het matje moesten komen bij de kinderrechter, had het gezin amper tijd voor de laatste voorbereidingen.

''Enrique en Hugo zeilen vandaag misschien een paar uurtjes. Daarna leggen ze aan in een haven in de buurt en kunnen we de laatste zaken regelen."

De Kinderbescherming wilde met spoed een ondertoezichtstelling voor de jongens, maar de rechtbank van Haarlem besloot donderdag dat die haast niet nodig was. Zij heeft de zaak uitgesteld tot december.

Wereldschool

Naar schatting zijn er in totaal zo'n 16.000 leerplichtige kinderen in Nederland die net als Enrique en Hugo thuis op de bank zitten.

Als de broers eenmaal de Nederlandse grens over zijn, kunnen ze wél weer onderwijs volgen: dan kunnen zelfstandig aan de slag met lespakketten van de Wereldschool. Binnen Nederland is dat niet mogelijk.

Toezicht

De vader van Enrique en Hugo zeilt achter de jongens aan om zijn zoons in de gaten te houden. Moeder Annelies blijft thuis om de zoektocht naar een passende school voort te zetten.

Ook onderwijsadvoaat Katinka Klump blijft zich inspannen voor de jongens. ''Uiteindelijk is dat het doel van de reis: zorgen dat de Enrique en Hugo weer naar school kunnen", aldus Slump.