AMSTERDAM - Milieubelastende bedrijven in en rondom de haven van Rotterdam zijn in de afgelopen jaren een stuk minder gecontroleerd.

Toezichthouder DCMR Milieudienst Rijnmond voerde in 2011 ruim dertig procent minder inspecties uit dan tien jaar eerder, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Uit jaarverslagen blijkt dat DCMR vorig jaar 6190 controles uitvoerde, tien jaar eerder waren dat er ruim drieduizend meer. Het gaat volgens de krant om zowel geplande en terugkerende inspecties als controles die het gevolg zijn van klachten of incidenten.

Het aantal controles daalde vooral na 2008, toen DCMR te maken kreeg met bezuinigingen van gemeentes en de provincie Zuid-Holland. Een woordvoerder zegt in de krant dat het aantal inspecties wel is gedaald, maar dat de tijd per controle wel omhoog is gegaan.

De milieudienst heeft in de afgelopen weken meer kritiek te verwerken gekregen. Zo greep het te laat in bij tankopslagbedrijf Odfjell, het bedrijf dat al jaren de regels overtreedt. DCMR zou onder meer te weinig slagkracht en expertise hebben en bovendien te goed van vertrouwen zijn.