DEN HAAG - Er hoeven geen extra maatregelen genomen te worden voor de kerncentrale in Borssele of de onderzoeksreactoren in Petten en Delft.

Dat stelt de Kernfysische Dienst (KFD), laat minister Maxime Verhagen donderdag in een brief weten. Hij had de KFD om informatie gevraagd naar aanleiding van problemen in twee Belgische kerncentrales.

In de kerncentrale in het Belgische Doel zijn er al enige tijd problemen met een reactorvat. Volgens Verhagen is het reactorvat in de kerncentrale Borssele afkomstig van een andere fabrikant dan het bewuste vat in Doel.

De gevolgen van afwijkingen zoals in Doel zouden volgens de KFD in Borssele direct door de bestaande meetapparatuur worden opgespoord, aldus de minister in reactie op Kamervragen. Doel ligt net over de Nederlandse grens.

Oefening

Verder heeft de bewindsman aan België gevraagd een gezamenlijke oefening rond de kerncentrale Tihange te regelen. Ook hier zijn mogelijk problemen met een reactorvat.

Tihange ligt ten zuiden van Maastricht. Verhagen zal bovendien snel een gesprek hebben met de veiligheidsregio Zuid-Limburg over de wens om extra voorzorgsmaatregelen in geval van een ramp in Tihange. In de zuidelijke provincie komt in elk geval een opslag van jodiumpillen.