DEN HAAG - De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) vindt het onaanvaardbaar dat longarts Piet Postmus door het VUmc op non-actief is gezet.

Dat liet de organisatie onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven donderdag weten.

Postmus trok aan de bel over de interne ruzies tussen artsen bij het Amsterdamse ziekenhuis. De patiëntveiligheid zou daardoor in het geding kunnen zijn. Dinsdag besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het VUmc onder verscherpt toezicht te stellen.

''Deze hoogleraar verdient niet alleen onze lof, maar benadrukt wederom dat onze samenleving op korte termijn gebaat zou zijn met een goede klokkenluidersregeling'', aldus de SMVP.

Van Vollenhoven hoopt dat de druk zo groot zal worden dat het ontslag van Postmus ongedaan wordt gemaakt, zo zei de SMVP-voorzitter donderdagavond in het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen.

Het bestuur van het VUmc zou volgens hem juist dankbaar moeten zijn dat de longarts de moed heeft gehad misstanden te melden. Het bestuur heeft de eindverantwoordelijkheid voor het leveren van verantwoorde zorg. Van Vollenhoven vindt dat de bestuursleden zich moeten beraden over de vraag of ze de verantwoordelijkheid voor die taak nog willen dragen.