DEN HAAG - Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant heeft in strijd met de wet de resultaten van psychologische tests van ongeveer 900 werknemers verzameld.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft dat donderdag geoordeeld in een onderzoek.

De psychologische test is niet nodig voor een goede bedrijfsvoering en bovendien is deelname niet vrijwillig omdat werknemers die weigeren ontslag riskeren, oordeelt de privacywaakhond.

De uitkomst van de tests is gevoelig omdat die iets zegt over de psychische gesteldheid, vaardigheden en beperkingen van de werknemers. Een deel van de resultaten is in te zien door de leidinggevende.

Vernietigd

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant is het niet eens met het oordeel van het CBP maar legt zich neer bij de uitspraak, legde directeur Rita van Breugel donderdag uit. De werknemers krijgen binnenkort de keus of ze de testresultaten over hun vaardigheden willen prijsgeven aan hun leidinggevende.

Als ze geen toestemming verlenen worden alle testresultaten vernietigd. In de toekomst worden de tests alleen nog afgenomen bij personeelsleden die op voorhand die toestemming geven. Ze verwacht dat de meeste werknemers willen meewerken.

Van Breugel ontkent dat werknemers het risico van ontslag hebben gelopen als ze deelname aan de test weigerden.