AMSTERDAM - Het academisch ziekenhuis VUmc heeft longarts Piet Postmus op non-actief gesteld. Dat zei zijn advocaat Tijmen Noordoven donderdag.

Er is formeel geen sprake van ontslag, maar volgens de advocaat hebben collega's in het ziekenhuis te horen gekregen dat Postmus niet terug zal keren op de werkvloer.

De maatregel komt na de aankondiging van de Inspectie voor de Volksgezondheid het VUmc onder verscherpt toezicht te stellen. Aanleiding daarvoor was een ruzie tussen specialisten en onjuiste informatieverstrekking daarover van het bestuur aan de inspectie.

Donderdag meldde de Volkskrant dat longarts en hoogleraar longziekten Postmus ontslagen is. Hij zou van de raad van bestuur moeten vertrekken omdat hij begin juli zijn zorgen uitte bij de raad van toezicht en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, aldus de krant.

Onhoudbaar

Het VUmc bevestigt de maatregel, maar wil er verder niets over kwijt. Volgens Noordoven vindt het ziekenhuis de positie van Postmus onhoudbaar. "Daarom is hij op non-actief gezet en volgt misschien ontslag. We proberen nog wel in gesprek te raken, maar de deur naar een terugkeer lijkt behoorlijk dicht te zitten", constateert de advocaat.

Voor het personeel van het VUmc zijn er donderdag twee informatiebijeenkomsten over de kwestie en de berichtgeving in de media daarover.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zei woensdag niet te begrijpen dat de specialisten er onderling niet uitkomen. ''Ik denk dan als simpel mens: jullie zijn allemaal hoogopgeleide mensen die kiezen voor een vak waarbij je ernstig zieke mensen beter moet maken. Kunnen jullie niet over je eigen schaduw heenstappen?"

Zorgen

Postmus was vanwege een slepend conflict op de longafdeling naar de raad van toezicht gestapt omdat hij zich ernstig zorgen maakte over de patiëntveiligheid.

Ook had hij intern felle kritiek geuit toen voor het televisieprogramma Tussen leven en dood heimelijk van RTL video-opnamen waren gemaakt op de eerste hulp.

Doorverwijzen

In juli heeft hij aan het bestuur gemeld dat hij nieuwe spoedeisende patiënten voorlopig zou doorverwijzen naar het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, een ander ziekenhuis in Amsterdam. Dat deed hij vanuit de verantwoordelijkheid die hij als arts naar zijn patiënten heeft, zegt zijn advocaat Tijmen Noordoven in de krant.

Het VUmc werd dinsdag onder verscherpt toezicht gesteld vanwege het conflict op de longafdeling. Eerder had het VUmc aan de inspectie gemeld dat de problemen waren opgelost, maar dat bleek niet het geval. De inspectie concludeerde dat het bestuur niet weet wat er op de werkvloer speelt of informatie heeft achtergehouden.

'Verbetermaatregel'

Patiëntenfederatie NPCF riep dinsdagavond op tot het vertrek van het bestuur. Woensdag meldde het ziekenhuis dat dit niet nodig is, omdat al enkele maatregelen zijn genomen om de communicatie en samenwerking tussen de specialisten te verbeteren. In de krant zegt een woordvoerder dat het ontslag van de klokkenluider de eerste 'verbetermaatregel' is.

Een aanzienlijk deel van het personeel lijkt het vertrouwen in het bestuur te hebben verloren, schrijft de krant. Het ontslag van Postmus zou boze reactie hebben losgemaakt bij andere artsen.

De woordvoerder zegt in de krant dat het bestuur het verscherpt toezicht onterecht vindt. "Het was niet nodig het hele ziekenhuis onder verscherpt toezicht te stellen, want het conflict speelt op slechts één afdeling."