Spaarlamp vaak gewoon weggegooid

AMSTERDAM - De meeste Nederlanders gooien spaar- en ledlampen gewoon bij het gewone afval, hoewel een overgrote meerderheid weet dat dat niet moet.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek onder ruim zeshonderd respondenten van de Nederlandse Lichtassociatie (NLA) en Stichting Lightrec.

Ruim tachtig procent van de Nederlanders is zich ervan bewust dat de zuinige lampen apart moeten worden ingeleverd. Iets meer dan de helft zegt dat ook echt te doen, terwijl de lichtorganisaties uit hun inzamelgegevens constateren dat slechts twintig procent ook de daad bij het woord voegt.

De gloeilamp mocht wel gewoon in de glasbak, maar de laatste gloeilampen verdwijnen volgende maand uit de winkelschappen. Het oude peertje wordt sinds september 2009 in de hele Europese Unie steeds verder in de ban gedaan.

Het Europese gloeilampverbod leidde aanvankelijk tot veel negatieve reacties. Een meerderheid van de Nederlandse huishoudens was van plan het warme peertje te gaan hamsteren. Vier op de vijf blijken daar nu helemaal niet aan begonnen. Tachtig procent van de ondervraagden prefereert nu zelfs een energiezuinige lamp boven een gloeilamp.

Het feit dat veel consumenten uit 'gemakzucht' die zuinige lampen niet inleveren, baart de NLA en Lightrec echter zorgen. Dat weggegooide exemplaren niet gerecycled kunnen worden is zonde, omdat negentig procent van de lamp opnieuw gebruikt kan worden, stellen de organisaties.

Lees meer over:
Tip de redactie