Emigratie naar China groeit fors

DEN HAAG - Het aantal mensen dat jaarlijks emigreert vanuit Nederland naar China neemt flink toe. Het zijn vooral Chinezen die terugkeren naar het land van herkomst.

Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2011 emigreerden er 2661 mensen vanuit Nederland naar China. Daarvan waren er 739 geboren in Nederland. Ter vergelijking, in 2009 vertrokken er 1745 mensen naar het land, van wie er 564 in Nederland zijn geboren. Dat is een stijging van respectievelijk 52 en 31 procent in twee jaar tijd.

Volgens hoogleraar macro-economie Henk van Gemert van de Universiteit van Tilburg zou de verklaring kunnen liggen in de economische situatie in zowel Nederland als China, al benadrukt hij dat het geen sluitende verklaring is.

''Dat er meer Chinezen teruggaan naar het land van herkomst komt wellicht omdat het hier allemaal minder wordt. Het verschil in groei van de economie tussen China en Europa is zo’n 7 procent per jaar.’’

Econische ontwikkelingen

Ook voor de Nederlanders die afreizen naar China, oppert Van Gemert, die een expert is op het gebied van economische ontwikkeling en China, een verklaring.

''Dat meer Nederlanders zich in China vestigen, hangt wellicht samen met de stijging van de directe buitenlandse investeringen. Steeds meer bedrijven, ook in het midden- en kleinbedrijf, wagen een kansje in China.''

In totaal emigreerden er in 2011 ongeveer 106.000 mensen vanuit Nederland naar een land elders op de wereld. Er kwamen er 163.000 de landsgrenzen binnen, onder wie 6177 Chinezen. Ook dat is een flinke stijging ten opzichte van een paar jaar eerder; in 2007 waren het er namelijk nog maar een kleine 4000.

Tip de redactie