Treinvervoerders doen proef met spitsmijden

UTRECHT - Spoorvervoerders NS, Syntus en Veolia onderzoeken of het mogelijk is om de drukte in de spits met financiële prikkels te verlagen. 

In samenwerking met onder meer de Vrije Universiteit en TNO zijn zij dinsdag begonnen aan een 4 maanden durende proef voor spitsmijden.

"Trajectkaarthouders die buiten de spitsuren treinen kunnen elke week tot 35 euro aan reisgeld terugkrijgen", legt een woordvoerder van NS uit.

"Het enige wat zij moeten doen is hun vertrek- en aankomsttijd op een speciale smartphone-app invoeren." Als blijkt dat deze beloning voor een "gedragsverandering" bij de 600 deelnemers van de proef zorgt, wordt gekeken of het spitsmijden ook landelijk kan worden ingevoerd.

Volgens NS past spitsmijden in de nieuwe trend van flexibele werktijden. "Veel werknemers krijgen van hun werkgever nu al de gelegenheid om op andere tijden te werken. Wij willen mensen erop attent maken dat zij door buiten de spitsdrukte te reizen comfortabeler naar hun werk kunnen gaan."

"Dat biedt werknemers bijvoorbeeld de mogelijkheid om 's morgens de kinderen naar school te brengen", aldus de zegsman van de spoorvervoerder.

Lees meer over:
Tip de redactie