DE BILT - Nederland beleefde zaterdag de eerste tropische dag van het jaar. In De Bilt passeerde het kwik rond kwart voor drie de 30 graden Celsius.

In Limburg werd het in het plaatsje Ell zelfs 35 graden. Dat heeft een woordvoerder van het KNMI gezegd.

"We hebben er lang op moeten wachten," aldus Harry Geurts van het KNMI: ''Vaak gebeurt het al in juni of juli''. Om van een landelijke tropische dag te kunnen spreken moet het in De Bilt 30 graden of warmer zijn.

In De Bilt is tropische warmte dit jaar niet eerder voorgekomen. Volgens het KNMI was lokaal op 23 mei de eerste tropische dag van dit jaar, met 30,8 graden als hoogste waarde in Hupsel.

Ook in juni en in juli is lokaal meer dan 30 graden gemeten. Mei leverde weliswaar nog zes zomerse dagen op, maar daarna bleef warmte vaak uit.

Hittegolf

Tot een hittegolf komt het naar alle waarschijnlijkheid overigens niet. Daarvoor moet het volgens het KNMI in De Bilt minimaal 5 dagen op rij warmer zijn dan 25 graden, waarvan minimaal 3 dagen boven de 30 graden.

Zondag wordt volgens Geurts een vergelijkbare dag. Mogelijk wordt het lokaal nog warmer. Aan de kust kan de wind voor iets lagere temperaturen zorgen.

Arcen

Een temperatuur van 34 à 35 graden of hoger is de laatste jaren vrijwel elke zomer wel op één of meer dagen bereikt. Vorig jaar is op 28 juni in Hupsel in het oosten van ons land en in Eindhoven 34,5 graden gemeten.

Meer dan 35 graden is in ons land het laatst gemeten in de zomer van 2010. Op drie dagen kwam de temperatuur toen boven de 35 graden. Op 9 juli van dat jaar noteerde Arcen (L) met 36,2 graden de hoogste waarde.

Drukke stranden

Het was zaterdag erg druk voor de medewerkers van de reddingsbrigade. De lifeguards waren vooral bezig met vermiste kinderen.

Het aantal kinderen dat vermist raakt op de stranden en bij recreatiewater schiet dit jaar alle records voorbij, aldus directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland zaterdag. Dat aantal staat inmiddels op meer dan 1100, terwijl normaal gesproken gemiddeld in een jaar ongeveer 700 kinderen kwijt raken.

Afgeleid

Volgens hem gebeurt het tegenwoordig steeds vaker dat ouders zijn afgeleid door mobiele gadgets als smartphones en tablets. Ook lijken steeds minder ouders zich bewust van de risico’s rond het water. Tot nu toe zij overigens alle kinderen ongedeerd met de ouders herenigd.

Langs de kust zijn dit weekend aanzienlijk meer lifeguards van de reddingsbrigade aanwezig. Op sommige posten is de bezetting verdubbeld naar 14 mensen.

Op normale zomerse dagen zijn de posten, afhankelijk van de locatie, bezet met vijf tot zes mensen. Dat kan bij heel drukke, warme dagen oplopen naar 12 tot 14. De reddingsbrigade heeft in totaal 60 posten langs de kust, aan binnenwateren en in recreatiegebieden.

Zondag

Het wordt zondag in Limburg mogelijk zo warm dat het hitterecord van deze eeuw wordt gebroken. Dat meldt weeronline.nl zaterdag. Dat record staat nu nog op een temperatuur van 37,7 graden dat op 8 augustus 2003 werd gemeten in de Limburgse plaats Arcen.

Afhankelijk van de hoeveelheid bewolking stijgt het kwik mogelijk tot tegen de 38 graden in Limburg. Op basis van berekeningen aan de hand van de huidige luchtsoort is dat in ieder geval mogelijk, zegt een meteoroloog van weeronline. De kans dat ook het hitterecord aller tijden van 38,6 graden wordt gebroken is echter niet waarschijnlijk. Dat record stamt uit 1944 en werd gemeten in Warnsveld.

Ondanks de hoge temperaturen zit ook een hittegolf er waarschijnlijk niet in. Daarvoor moet het in De Bilt vijf dagen op rij boven de 25 graden zijn, waarvan drie boven de 30. Donderdag werd de 25 graden niet gehaald in De Bilt. Maandag wordt het naar verwachting weer koeler.

Bekijk de meest actuele weersinformatie

Bekijk alle ingezonden foto's op NUfoto

Zaterdag eerste tropische dag