Hof bekijkt vervolgen politietop strandrellen

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag bekijkt of justitie de operationeel leidinggevenden bij de politie in Rotterdam moet vervolgen voor de fataal verlopen strandrellen. 

De ouders van de 19-jarige Robby van der Leeden, die op het strandfeest door een politiekogel om het leven kwam, hebben daarvoor onlangs een beklagprocedure ingediend. Ze willen een oordeel van een onafhankelijke rechter.

Dat bevestigt hun advocaat Erik Gorsselink, die verder niet op de zaak wil ingaan, omdat zijn cliënten ''rust willen, geen behoefte hebben aan publiciteit en de zaak nog in behandeling is bij het hof''.

Eerder probeerden de ouders de agenten die schoten losten via dezelfde weg vervolgd te krijgen, maar toen oordeelde hetzelfde hof dat het Openbaar Ministerie de juiste beslissing had genomen dat niet te doen.

Sunset Grooves

Het is woensdag precies drie jaar geleden dat het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland ontaardde in een slagveld tussen de politie en hooligans.

De rellen braken uit bij een feesttent van het evenement. De relschoppers bekogelden de agenten met allerlei voorwerpen, zoals met zand gevulde flessen, stenen en glaswerk. Ze joegen de agenten de duinen in.

Die voelden zich uiteindelijk zo in het nauw gedreven, dat ze hun vuurwapens trokken en waarschuwingsschoten losten. Toen dat niet hielp, schoten ze gericht op de benen van de relschoppers. Van der Leeden werd daarbij dodelijk geraakt, doordat hij op dat moment net bukte.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie