AMSTERDAM - Nederland maakt zich vrijdag op voor een tropisch weekend. Langs de kust worden meer strandwachten ingezet, het Ouderenfonds roept op kwetsbare ouderen te helpen en er wordt rekening gehouden met drukte richting de stranden.

De temperaturen zullen zaterdag en zondag in het hele land boven de 30 graden uitkomen. Bovendien wordt het zonnig. Op sommige plaatsen kan het kwik zelfs oplopen tot 35 graden.

Als de voorspellingen uitkomen, wordt komend weekend het warmste tropische weekend sinds 1994. Zondagavond en maandag is er wel kans op een bui, maar blijft het warm. Zeker tot woensdag blijft het zomers.

Langs de kust zijn komend weekend dan ook aanzienlijk meer strandwachten van de reddingsbrigade aanwezig. Op sommige posten wordt de bezetting verdubbeld naar veertien mensen, vertelt een woordvoerster van de reddingsbrigade vrijdag.

Extra bezetting is vooral nodig omdat door de drukte kinderen sneller kwijtraken.

Extra treinen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) rijden zaterdag en zondag met langere treinen naar Hoek van Holland en Zandvoort. De NS verwacht extra reizigers omdat door het mooie weer veel mensen naar het strand willen, meldde vrijdag een woordvoerder van de NS.

De extra capaciteit wordt ingezet tussen 10.00 uur en 19.00 uur.

Ook spoorbeheerder Prorail is extra attent tijdens het warme weer. Vanaf vrijdag zijn er op diverse plekken inspecties waarbij bijvoorbeeld wordt gekeken of de rails zijn uitgezet door de warmte. Ook beweegbare spoorbruggen krijgen extra controles.

Als het nodig is komt er extra koelapparatuur in technische ruimtes langs het spoor. Bovendien houdt Prorail een aantal diesellokomotieven achter de hand die bij calamiteiten kunnen worden ingezet.

ANWB

De ANWB waarschuwt vrijdag voor warmte in de auto. ''Veel Nederlanders trekken eropuit als het warm wordt. De kans bestaat dat er daardoor files ontstaan en dan kan het warm worden in de auto. Wij adviseren mensen op stap te gaan met genoeg drinkwater bij zich en om in geen geval passagiers in de auto achter te laten'', aldus een woordvoerster.

Motorrijders wordt geadviseerd om beschermende kleding te blijven dragen. ''Als je dat niet doet, kan dat ernstige gevolgen hebben'', waarschuwde een woordvoerster. Er worden vooral files richting het strand verwacht.

Blauwalg

Zo'n 10 procent van het open zwemwater in Nederland heeft op dit moment last van blauwalg. Op plekken waar blauwalg is waargenomen, geldt een zwemverbod. Vooral in Groningen en Zuid-Holland zijn veel plassen en meren geïnfecteerd door de alg.

Dat maakte het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd bekend, de opvolger van het Kenniscentrum Recreatie. In Groningen en Zuid-Holland is een op de vijf zwemlocaties op dit moment gesloten wegens blauwalg. In Zeeland, Drenthe en Flevoland zijn weinig problemen, aldus de onderzoekers.

Behalve blauwalg zijn er op dit moment ook plassen en meren waarin botulisme is waargenomen. Dat leidt eveneens tot een zwemverbod. Ook is op sommige plekken, zoals in de Randmeren langs de Veluwe, sprake van zwemmersjeuk na het baden. Zwemmersjeuk is hinderlijk, maar ongevaarlijk. Goed douchen na het zwemmen is volgens waterbeheerders wel aan te raden.

Smog

Zaterdag en zondag is er wel kans op smogvorming door ozon. De luchtvervuiling zal waarschijnlijk optreden aan het einde van de middag of het begin van de avond. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

Het gaat volgens het RIVM om 'matige' smogvorming. Zaterdag bestaat de grootste kans op smog in het zuiden en midden van het land. Op zondag is waarschijnlijk op meer plekken smogvorming, maar ook dan ligt het zwaartepunt in het midden en zuiden.

De smog kan vooral bij mensen met gevoelige luchtwegen tot klachten leiden, aldus het RIVM.

Ouderen

Het Nationaal Ouderenfonds roept op om kwetsbare ouderen te helpen. Volgens het RIVM lopen ouderen een extra grote kans om tijdens een hittegolf te overlijden. In 2010 zijn er naar schatting 500 mensen meer dan normaal overleden tijdens een periode van aanhoudend warm weer.

Het ouderenfonds adviseert ouderen om minimaal 2 liter water, vruchtensap of kruidenthee per dag te drinken, de warmte zo goed mogelijk buiten te houden en om binnen te blijven tussen 11 en 17 uur.

Ook wordt aangeraden om lichte, luchtige kleding te dragen en een dekbed door een laken te vervangen.

Honden 

De Dierenbescherming adviseert een ruitje in te tikken van geparkeerde auto's waar een hond inzit. De dierenorganisatie vindt het onbegrijpelijk dat er nog altijd honden in bloedhete auto's worden achtergelaten.

''Gelukkig zijn we er in de meeste gevallen op tijd bij, maar het hangt soms letterlijk op seconden'', zegt directeur Frank Dales.

Bekijk de weersvoorspelling

Bekijk de lezersfoto's van het zomerweer