Noodverordening rond Edelchemie

PANHEEL - Handhavers van onder meer de provincie Limburg hebben vrijdagochtend het terrein van het bedrijf Edelchemie in Panheel hermetisch afgesloten met hekken.

Eigenaar Lei Nevels is vrijdag op de hoogte gesteld. Het bedrijf specialiseerde zich in het verleden in het recyclen van chemisch afval, maar sinds enkele jaren ligt het stil.

Op het terrein liggen nog vaten en mogelijk chemicaliën opgeslagen. De Limburgse gedeputeerde Erik Koppe bracht vrijdagochtend een bezoek aan het terrein van Edelchemie.

Acuut gevaar

Na afloop lichtte Koppe toe dat er acuut gevaar dreigt voor mens en milieu op het terrein van de fabriek. Koppe heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek, omdat er nog illegale activiteiten op Edelchemie zouden plaatsvinden. Het bedrijf werd 7 jaar geleden op last van de provincie gesloten.

Een woordvoerster van het OM kon vrijdag alleen zeggen dat justitie de zaak gaat bekijken.

Vanaf het terrein lekt bromide in het grondwater. Over 10 tot 15 jaar kan die stof het naburige waterwingebied bereiken, aldus Koppe. Om hoeveel bromide het gaat, kon hij niet zeggen.

Kosten

De provincie wil alles wat op het terrein staat verwijderen. Daarmee kan over enkele maanden worden begonnen. De kosten bedragen zeker 4 à 5 miljoen euro. Daarna wordt onderzocht hoe de bodem onder en rond het terrein moet worden gereinigd.

Koppe vatte samen: ''We gaan de kraan daar dichtdraaien en daarna beginnen met dweilen. Tot die tijd mag er niemand meer op.'' Nevels was niet voor commentaar bereikbaar.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie