Geen verklaring voor asbest in dakrand Utrecht

UTRECHT - TNO en andere asbestspecialisten hebben geen logische verklaring voor de aanwezigheid van asbest in de dakrand van een flat aan de Stanleylaan in Utrecht.

Dat heeft asbestdeskundige Jan Tempelman van TNO donderdag in Utrecht gezegd.

De dakrand was opgevuld met een bepaald soort asbest. Dat is nooit eerder in Nederland gezien en was ook op bouwtekeningen niet zichtbaar. Door het verwijderen van een kitlaag kwam het asbest vrij en moesten de bewoners van vier straten hun huizen verlaten.

Tempelman verwacht niet dat elders ook met amosiet opgevulde dakranden worden gevonden, aangezien het om een ''unieke en niet-logische toepassing'' gaat. ''Dat dit onverklaarbare asbest vrijkwam, is domme pech geweest'', meent hij.

De onderzoeken hebben uitgewezen dat de aangetaste dakrand de enige bron van ronddwarrelend asbest in de wijk Kanaleneiland is geweest.

Schoonmaken

Het schoonmaken van de dakrand gaat zeker nog enkele weken duren. Voor 48 huishoudens geldt dat zij nog enige tijd op een ander adres moeten verblijven. Alle andere huishoudens zijn eind van deze week weer thuis.

Overigens is uit alle onderzoeken gebleken dat de hoeveelheid ronddwarrelend asbest een te verwaarlozen gezondheidsrisico heeft opgeleverd.

Onderzoek

Burgemeester Aleid Wolfsen maakte donderdag bekend dat Geert Janssen, oud-commissaris van de Koningin in Overijssel, de onafhankelijke commissie die de asbestaffaire in Utrecht gaat onderzoeken, zal gaan leiden.

De commissie gaat kijken hoe de renovatie van de flats in Kanaleneiland is aangepakt, hoe er asbest vrij kon komen en wat er daarna is gebeurd. Volgens Wolfsen moet de kwestie ''leermomenten'' opleveren voor heel Nederland, want het is zeker dat de Utrechtse zaak niet de laatste asbestaffaire is, zei de burgemeester al eerder.

Tip de redactie