AMSTERDAM - Meer dan een half miljoen Nederlanders zit momenteel zonder werk. Dit is voor het eerst sinds 1996.

Dit blijkt uit de cijfers van juli van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dit komt neer op 6,5 procent van de beroepsbevolking. Al meer dan een jaar komen er iedere maand meer werklozen bij.

Dit komt doordat mensen hun baan verliezen en bestaande werklozen relatief minder vaak nieuw werk vinden. Ook in 2004 en 2005 was de werkloosheid al hoog, maar nog niet eerder doken de cijfers boven de half miljoen.

In vergelijking met toen hebben relatief meer mannen en mensen boven de 45 jaar geen baan. Er zijn minder vrouwen en mensen onder de 45 jaar werkloos.

Uitkeringen

Het aantal WW-uitkeringen met ruim 7.000 is gestegen tot 298.000 uitkeringen. In het afgelopen jaar nam het aantal uitkeringen relatief het sterkst toe onder jongeren.

Er zijn nu 54 procent meer jongeren met een WW-uitkering dan vorig jaar.

In de bouwsector, gezondheidszorg en uitzendsector hebben de meeste mensen een uitkering aangevraagd. Regionaal was de stijging het grootst in de provincies Overijssel en Zeeland.

Beweeg de cursor over de lijn om het aantal te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Sjors Rodenburg

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken stelt in een reactie dat alleen met een sterke, gezonde economie de werkgelegenheid weer kan groeien. Daarvoor is het essentieel dat we doorgaan met het financieel orde op zaken stellen, aldus Kamp.

''We zitten in Europa wat de economie betreft in zwaar weer en de bodem is nog niet bereikt'', aldus de VVD-minister. ''Dat geldt ook voor Nederland, hoewel onze werkloosheid de op één na laagste in Europa is.''

Het CBS liet eerder deze week al weten dat er in het tweede kwartaal van 2012 55.000 banen minder waren dan een jaar eerder, een daling van 0,7 procent. Voor bijna alle bedrijfstakken geldt dat er minder banen zijn.

Ook is sinds 2004 het aantal vacatures niet meer zo laag geweest als eind juni van dit jaar. Het aantal vacatures daalt nu ongeveer een jaar lang. In het tweede kwartaal stonden er 109.000 vacatures open. Dat waren er 9000 minder dan in de eerste 3 maanden van dit jaar.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Sjors Rodenburg

'Dieptepunt'

De SP en PvdA stellen in een reactie de werkloosheid te wijten aan het beleid van het kabinet-Rutte. PvdA-leider Diederik Samsom sprak op Twitter van ''een triest dieptepunt''. ''Het recept-Rutte van eenzijdig bezuinigen is definitief failliet. Het roer moet om'', zegt Samsom.

SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt trekt dezelfde conclusie. ''De economie kan wel minder VVD gebruiken.'' Partijleider Emile Roemer spreekt van ''een triest record.'' Volgens hem heeft het huidige kabinet het vertrouwen in de economie geschaad.

GroenLinks en FNV Jong hebben donderdag een actie opgezet tegen de werkloosheid. Ook vinden zij dat er vanuit de Europese Unie meer aandacht zou moeten komen voor meer werk, zo lieten ze weten aan NU.nl.

Medeschuldig

Volgens vakcentrale FNV komt de hoge werkloosheid niet alleen door de lage economische groei als gevolg van de eurocrisis en is het kabinetsbeleid medeschuldig. ''Het kabinet sloopt te veel en bouwt te weinig aan herstel van vertrouwen en bestedingen.'' De FNV wil dat het nieuwe kabinet van het bestrijden van de werkloosheid ''topprioriteit nummer één'' maakt door ''investeringen in mensen, banen en eerlijk delen''.