Plaatsgenoten huldigen olympische sporters

RIJSWIJK - Medaillewinnaars Marianne Vos en Laura Smulders zijn woensdagavond feestelijk onthaald door hun plaatsgenoten.

Wielrenster Vos werd door naar schatting meer dan 1000 mensen toegejuicht in Wijk en Aalburg, voor BMX-ster Smulders gingen enkele duizenden handen op elkaar in Druten en Horsten.

Oss zette handboogschutter Rick van der Ven, die net naast een olympische medaille greep, in het zonnetje. Ook de schermer Bas Verwijlen en athlete Esther Akihary, eveneens uit Oss, werden feestelijk ontvangen in het stadhuis.

Helikopter

De meeste fans van Vos, goed voor goud tijdens de wegwedstrijd, hadden zich gehuld in oranje kleding. De wielrenster vloog in een helikopter enkele rondjes boven het 'feestplein', landde even verderop en werd in een echte Britse dubbeldeksbus naar de plek van de huldiging gereden. Er waren diverse sprekers en optredens. De organisatie vreesde nog even voor noodweer. ''Het heeft wat gedruppeld, maar daar is het gelukkig bij gebleven'', aldus een woordvoerder.

Burgemeester Lucien van Riswijk vertelde dat voor Smulders (brons) ''een ongelooflijke mensenmassa'' op de been was gekomen. ''Ik heb me laten vertellen dat bij het gemeentehuis in Druten 2000 tot 2500 mensen stonden. Die hebben er een mooi feest van gemaakt'', zei hij. De BMX-ster werd daarna met een cabrio naar Horsten gereden, waar in het dorpshuis zeker 700 mensen haar opwachtten. ''Dat feest zal wel doorgaan tot in de kleine uurtjes'', lachte Van Riswijk.

Verhaeren

Zwemcoach Jacco Verhaeren is benoemd tot ereburger van Eindhoven. Hij ontving in het stadhuis tijdens de huldiging van de olympische sporters het ereteken van de gemeente uit handen van burgemeester Rob van Gijzel. "Dankzij Verhaeren zijn topzwemmen en Eindhoven onlosmakelijk met elkaar verbonden", zei de burgervader.

Verhaeren leidde Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen in Londen naar twee gouden medailles en zag het estafetteteam zilver winnen. Eerder beleefde hij successen met Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. In totaal loodste de 43-jarige coach zijn zwemmers naar tien gouden, vijf zilveren en zeven bronzen plakken op de Spelen.

Bekijk lezersfoto's van de huldigingen op NUfoto

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie