'Geen blaam politie Amsterdam voor wegduwen omstander'

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam treft naar eigen zeggen geen blaam bij het wegduwen van een omstander die een arrestatie probeerde te filmen.

Deze omstander stond zeer dicht op de agenten en bemoeide zich verbaal met hun werkzaamheden.

Hij nam geen gepaste afstand waardoor hij de werkzaamheden van de agenten bemoeilijkte, aldus de Amsterdamse politie woensdag.

Op internet verscheen een filmpje waarop te zien is hoe een paar agenten dinsdagavond op de Lijnbaansgracht in Amsterdam een 44-jarige man probeerden aan te houden.

Sommeren

Ook is te zien hoe een van de agenten de filmer wegduwde en sommeerde op te houden met filmen. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam liet vorige maand nadrukkelijk weten dat iedereen in de openbare ruimte filmopnames mag maken.

Hij schreef dat naar aanleiding van een incident eerder dit jaar bij het Centraal Station in Amsterdam. Een agent verzocht een omstander te stoppen met het filmen van een hardhandige arrestatie van een fietser die de regels overtrad.

Openbare ruimte

''Filmen in de openbare ruimte is in beginsel toegestaan, maar wel met veilige en gepaste afstand en zonder bemoeienis'', zegt een politiewoordvoerder.

''In de publieke ruimte hebben hulpverleners nu eenmaal hun werkruimte nodig. Het gedrag van de filmende omstander maakte de situatie die al moeilijk was, alleen maar grimmiger.''

Ook stelt de politie dat de beelden niet de complete weergave zijn van de werkelijkheid. ''Bij dit soort filmpjes is het goed je te realiseren dat er ook van alles vóór en na gebeurt.'' De aangehouden verdachte weigerde volgens de politie naar buiten te komen en reageerde agressief.

Geen advies

De Raad van Korpschefs heeft geen advies gegeven aan de korpsen over hoe om te gaan met filmende omstanders. ''Het is helder: in de openbare ruimte mag je gewoon filmen. Dus ook een arrestatie'', aldus een woordvoerder van de raad.

Kort gezegd komt het erop neer dat zolang iemand niet in de weg loopt of zich met een arrestatie bemoeit, de politie niet zal optreden tegen een filmer.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie