Desi Bouterse helpt festival Kwakoe met 50.000 euro

AMSTERDAM - De Surinaamse president Desi Bouterse steunt het Kwakoefestival met 50.000 euro.

Dat melden verschillende media woensdag op basis van een artikel in de Surinaamse krant De Ware Tijd.

Directeur Eugène van der San van het Kabinet van de President heeft het nieuws bevestigd tegenover De Ware Tijd.

''Het staatshoofd was gelijk te vinden voor het voorstel. In moeilijke tijden heeft de diaspora ons ondersteund en nu doet de president iets terug voor de diaspora'', zegt Van der San.

Kort geding

Maandag werd bekend dat de organiserende stichting Kofoe en de vereniging van standhouders van Kwakoe een kort geding aanspannen tegen de verhuurder van de tenten op het festivalterrein. Wegens een financieel conflict kondigde die dinsdag aan de tenten weg te halen.

Uiteindelijk werd het kort geding uitgesteld en gingen de partijen toch weer met elkaar om de tafel om te proberen er onderling uit te komen.

Machteld Roethof, de advocaat van de organiserende stichting Kofoe, laat dinsdag weten dat er nog geen oplossing is voor het conflict. De organisatie van het multiculturele evenement en de verhuurder van de tenten zijn nog in gesprek met elkaar.

Financieel gedoe

Na de Gay Pride en de Uitmarkt is Kwakoe het grootste georganiseerde evenement van Amsterdam. De organisatie ervan ging de afgelopen jaren steeds met veel gedoe gepaard, vooral op financieel gebied.

Vorig jaar ging het festival zelfs helemaal niet door. Dit jaar keerde Kwakoe weer terug, maar het geruzie dus ook. Het multiculturele festival zou vijf weekenden achter elkaar plaatsvinden en komend weekend eindigen.

Niet gewenst

Een financiële bijdrage of inmenging van de Surinaamse overheid in het Zomerfestival (voorheen het Kwakoe festival) in Amsterdam-Zuidoost is niet gewenst. Dat liet de Amsterdamse locoburgemeester Lodewijk Asscher woensdag weten. 

De gemeente Amsterdam zette de samenwerking met Suriname op het gebied van humanitaire projecten op een laag pitje toen Bouterse daar president werd.

Ook de VVD in Amsterdam is niet te spreken over de financiële hulp van Desi Bouterse aan zomerfestival Kwakoe. De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Robert Flos vindt niet dat iemand geld zou moeten aannemen van de Surinaamse president en zijn regering.

"Gemeente is (terecht) ontwikkelingshulp aan Suriname gestopt vanwege Bouterse en moet zeker geen geld van deze crimineel voor Kwakoe aannemen", laat hij op Twitter weten.

'Bloedgeld'

D66-gemeenteraadslid Gerolf Bouwmeester zegt op Twitter: ''Bloedgeld van veroordeelde drugscrimineel! Schandelijk!"

Reactie Rosenthal

Er is geen sprake van financiële sancties tegen Suriname die de gift van Bouterse aan het Zomerfestival zouden kunnen verhinderen, aldus minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Volgens hem is het aan het bestuur van het festival en de andere sponsoren een goed besluit te nemen over het aanbod.

''Ik begrijp dat de gemeente Amsterdam al heeft laten weten deze financiële bijdrage niet gewenst te vinden. Het is de verantwoordelijkheid van de organisatie te beslissen of zij dit geld wil aannemen’’, laat de minister via zijn woordvoerder weten.

Hij noemt het ''goed nieuws'' dat Amsterdam al heeft laten weten de financiële bijdrage ongewenst te vinden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie