Overlast op weg en spoor verwacht door noodweer

AMSTERDAM - Nederland moet woensdagavond rekening houden met zware onweersbuien, die vanuit het zuidwesten het land binnen trekken. De NS laat uit voorzorg minder treinen rijden. Ook weggebruikers worden gewaarschuwd.

Dat melden het KNMI en Weeronline.nl woensdag. Het KNMI heeft een waarschuwing afgegeven voor alle provincies.

Het was woensdag al vroeg broeierig, door vochtige en warme lucht die via het zuiden het land in stroomt. In de loop van de dag neemt de kans op een bui toe.

De buienstoring in de avond kan gepaard gaan met onweer, zware windstoten van meer dan 80 kilometer per uur en hagelbuien.

Volgens Weerplaza bereiken de eersten buien Zeeland tussen 17.00 en 19.00 uur. De buien trekken in 1 á 2 uur voorbij. 

30 graden

Door de warme lucht kan de temperatuur overdag in het zuiden en het oosten van het land boven de 30 graden uitkomen. Op de Wadden worden temperaturen van rond de 25 graden verwacht.

Rond middernacht komen de buien aan in het noordoosten, waarna ze het land verlaten.

Ook voor de komende dagen en het weekeinde worden tropische temperaturen van rond de 30 graden voorspeld.

Minder treinen

Door het verwachte onweer ziet de NS zich genoodzaakt vanaf 17.00 uur minder treinen te laten rijden op zes trajecten: Rotterdam-Amsterdam, Den Haag-Utrecht, Rotterdam-Amersfoort, Rotterdam-Maassluis West, Rotterdam-Gouda Goverwelle en Den Haag-Gouda Goverwelle.

"Blikseminslag en zware windstoten kunnen elektrische installaties beschadigen en bij harde wind zijn vallende bomen een risico voor de bovenleiding", laat de NS via een verklaring weten. "Er is daardoor vanmiddag en vanavond meer kans op verstoringen."

Verkeer

Weggebruikers moeten woensdag vanaf het einde van de middag rekening houden met noodweer. Daarvoor waarschuwt de Verkeersinformatiedienst. Vooral vrachtwagens en automobilisten met een caravan moeten extra alert zijn op windstoten.

Het slechte weer zorgt volgens de dienst niet voor enorme files, vanwege de zomervakantie. Maar de kans op ongevallen is groter bij wateroverlast. De dienst adviseert weggebruikers de actuele verkeerssituatie in de gaten te houden.

De Parade

Theaterfestival De Parade, dat momenteel in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam staat, houdt de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten. De organisatie houdt continu contact met Meteoconsult.

Bij windkracht 8 gaat de leiding overleggen met politie, hulpdiensten en gemeente, liet een woordvoerder weten. Het grootste gevaar vormen takken die van bomen kunnen waaien en op tenten terecht kunnen komen. De tenten zelf kunnen door hun stalen frames en houten vloeren en wanden niet makkelijk omwaaien of instorten, aldus de zegsman.

Bij dreiging van groot gevaar zal het theaterfestival sluiten en moeten bezoekers het terrein verlaten. In 2009 heeft De Parade een keer een deel van het terrein afgezet in verband met vallende takken.

''Maar we zijn ook een keer open geweest met windkracht 10 en toen is er niks gebeurd'', zegt de woordvoerder. In de 22-jarige geschiedenis van het rondreizende theaterfestival is nog nooit een tent ingestort.

Bekijk de actuele weerssituatie

Bekijk de lezersfoto's van de zomer op NUfoto

Zomerweer

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie