‘Strijd om student gaat soms ver’

AMSTERDAM - De eerste introductieweken voor beginnende studenten zijn in volle gang. Daarmee is ook de strijd tussen studentenverenigingen losgebarsten. Want de grootste zijn, dat geeft status.

Paul Elstak, Hermes House Band, Flexican, Dennis Storm, DJ Jean: nog een paar nachtjes slapen en de nieuwe lichting Rotterdamse studenten gaat flink uit zijn dak.

Om de gunst van de eerstejaars te winnen, pakken de studentenverenigingen flink uit tijdens de Eurekaweek.

"Die concurrentie gaat al terug tot de oprichting van de verenigingen", zegt Suzanne Metman van Laurentius. "We proberen elkaar af te bluffen, elk jaar weer. Daar trekken we best wat geld voor uit."

Het is een beeld dat Jan Boers herkent. Volgens de voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen moeten Rotterdamse verenigingen flink hun best doen om nieuwe leden te trekken.

"In steden met een actief studentenleven, zoals Leiden, Utrecht en Groningen, is het vrij simpel. Rotterdam heeft dat minder. Als je volgende week dinsdag bij de Maassilo gaat kijken, staan alle verenigingen er met open bussen en muziek. Iedereen probeert de studenten naar zijn eigen avondprogramma te trekken. De introductieweek is dé week om nieuwe leden te werven. Dat gaat soms best ver."

Sponsordeals

Wat er op het spel staat, is voornamelijk prestige. In Leiden voeren Augustinus en Minerva al jarenlang een strijd uit wie zich de grootste studentenvereniging mag noemen. "Beide hebben ongeveer 1600 leden", zegt vice-voorzitter Peter de Vries van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen Leiden.

"Het is leuk om de grootste te zijn, maar je hebt er ook niet zo heel veel aan. Misschien heeft het bij sponsordeals nog enige financiële waarde, maar veel is dat niet. Het gaat er dan ook niet echt hard aan toe."

Langstudeerboete

De afgelopen jaren is het aantal leden bij studentenverenigingen gegroeid. Door strenge overheidsmaatregelen, zoals de langstudeerboete, is het de vraag of eerstejaars studenten nog massaal voor een lidmaatschap zullen kiezen.

"We hebben geen idee of dat effect heeft", zegt Boers. "Studenten moeten zich meer focussen op hun studie, dus misschien wel. De druk neemt toe. Aan de andere kant word je ook lid van een vereniging voor de contacten. Studenten komen naar een vreemde stad en kennen nog weinig mensen. De behoefte om nieuwe vrienden te maken, zal niet veranderen."

Dalen

In Delft is ruim de helft van de studenten lid van een vereniging. Kees Arets, lid van de overkoepelende Verenigingenraad, ziet het percentage niet snel dalen. Richting de eerstejaars heeft hij een sterk argument, want de Verenigingenraad heeft een onderzoek opgezet die een relatie legt tussen het lidmaatschap van een vereniging en de studieresultaten.

"Het beeld dat een studentenvereniging slecht is voor je studie, lijkt achterhaald. De eerste resultaten laten juist het tegenovergestelde zien. Het verschil is klein, maar leden doen het iets beter dan niet-leden."

Sociale controle

Arets heeft daar wel een verklaring voor. "Binnen verenigingen is meer sociale controle en begeleiding. Als je problemen hebt, stap je makkelijker op iemand af dan op de universiteit. Wij geven tips, er zijn mogelijkheden om eens samen te studeren met een ouder lid. En natuurlijk kost een lidmaatschap vrije tijd. Maar anderen gaan net zo goed op stap."

Het loont derhalve om deze periode flink aan de beginnende student te trekken. Juist omdat deze meestal nog niet weet voor welke vereniging hij zal kiezen. De zwevende kiezer is duidelijk ook op studenten van toepassing, zegt Boers.

"Slechts een enkeling weet het al, bijvoorbeeld omdat ze hun ouders willen volgen of omdat ze in een andere stad bij een soortgelijke vereniging zaten. Het overgrote deel twijfelt nog. En ja, de verenigingen weten dat."

 

Lees meer over:
Tip de redactie