Olympiërs gehuldigd in Ridderzaal

DEN HAAG - De Nederlandse olympische medaillewinnaars zijn dinsdagmiddag in de Ridderzaal in Den Haag officieel gehuldigd namens het kabinet en NOCNSF.

De sporters die in Londen het eremetaal in de wacht wisten te slepen, zijn in aanwezigheid van politici, coaches, familie en vrienden in het zonnetje gezet door premier Mark Rutte en minister Edith Schippers (Sport).

Voorafgaand aan de huldiging in de Ridderzaal hadden de olympiërs al even een kort onderhoud met de minister-president.

Bij binnenkomst in de statige zaal kregen de sporters een daverend applaus. Humberto Tan presenteert de huldiging. Hij riep de atleten een voor een op het podium.

Ridder

Zwemtrainer Jacco Verhaeren werd uitgeroepen tot beste Nederlandse coach op de Spelen en ook benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij kreeg zijn koninklijke onderscheiding van minister Schippers.

Ook Windsurfer Dorian van Rijsselberghe, alle dames van het nationale hockeyteam en coach Max Caldas en turner Epke Zonderland werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Zonderland kon zijn tranen niet bedwingen toen hij in de bloemetjes werd gezet.

Vos en Kromowidjojo

Wielrenster Marianne Vos en zwemster Ranomi Kromowidjojo kregen uit handen van de minister een beeldje, omdat zij vier jaar geleden na de Spelen in Beijing al een koninklijke onderscheiding ontvingen.

De gouden olympiërs en coaches kregen de versierselen ter plekke opgespeld. Maartje Paumen nam het lintje namens het complete dameshockeyteam in ontvangst. De andere hockeysters krijgen hun lintje de komende weken opgespeld tijdens feestelijkheden in hun eigen gemeenten, zo beloofde Schippers.

Bekijk beelden van de huldiging:

Dertiende plaats

Nederland eindigde op de dertiende plaats op de medaillespiegel van de Spelen. Oranje veroverde in totaal twintig medailles: zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons.

De gehele Nederlandse olympische ploeg, bestaande uit bijna 200 sporters, werd maandag bij terugkomst uit Londen al feestelijk onthaald op station Den Bosch. Op het Stationsplein werden ze gehuldigd.

Lees alles over de Spelen op onze special

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie