Meldlijn voor hulp bij zelfdoding

AMSTERDAM - Mensen die naasten hebben geholpen bij zelfdoding, kunnen vanaf woensdag hun verhaal kwijt bij de meldlijn van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). 

Hulp bij zelfdoding is strafbaar in Nederland. Daarom vertellen veel mensen er niet over als ze het gedaan hebben.

De NVVE wil de verhalen die ze binnenkrijgt, op haar website zetten. ''Dat gebeurt uiteraard anoniem'', vertelde een woordvoerder van de NVVE dinsdag.

Doel is de politiek laten zien dat er mensen zijn die ermee rondlopen en zich schuldig voelen. ''Niet alleen omdat ze geholpen hebben en dus een strafbaar feit hebben gepleegd, maar ook mensen die niet geholpen hebben voelen zich schuldig omdat ze hun naaste niet hebben kunnen helpen'', aldus de woordvoerster.

Laatstewilpil

De NVVE pleit voor de invoering van de zogenaamde laatstewilpil, zodat mensen ''zelf de regie kunnen houden en hun nabestaanden niet hoeven te belasten met strafbare handelingen''.

Hulp bij zelfdoding kan bestaan uit het verzamelen van middelen waarmee een einde aan het leven gemaakt kan worden. Maar het kan ook bijvoorbeeld door een kussen op het gezicht te drukken van degene die dood wil.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie