Utrecht betreurt besluit stoppen marathon

UTRECHT - De gemeente Utrecht is onaangenaam verrast door het besluit van de organisatie van de Jaarbeurs Utrecht Marathon om te stoppen met dit evenement.

Dat heeft wethouder sport Rinda den Besten dinsdag gezegd. Ze noemde het ''ongelofelijk jammer."

De organisatie kondigde maandag aan dat ze het evenement niet meer kunnen organiseren, omdat de gemeente stopt met de jaarlijkse subsidie van 150.000 euro.

Volgens Den Besten was dit bedrag de afgelopen drie jaar echter een tijdelijke extra bijdrage, bovenop de reguliere jaarlijkse subsidie van 37.500 euro die gewoon doorgaat.

Aan de Jaarbeurs Utrecht Marathon deden vorig jaar 12.000 mensen mee.

Stoppen

Volgens de wethouder wist de organisatie dat het extra budget in 2013 zou stoppen. Ze vraagt de organisatie er nog eens goed over na te denken alvorens het bijltje erbij neer te gooien. ''Ik vind dat dit prachtige evenement door moet gaan, wat volgens mij ook makkelijk moet kunnen."

Als de huidige organisatie niet wil, nodigt ze andere organisaties uit om ''er met de huidige subsidie een mooi loopevenement van te maken."

Gegroeid

Voorzitter Gerard Peek van de marathonorganisatie ziet nog geen nieuwe opening. Volgens hem is het evenement de laatste vijf jaar zo enorm gegroeid dat het niet meer zonder extra geld van de gemeente kan worden georganiseerd.

Samen met het wegvallen van een provinciale subsidie verloor de organisatie dit jaar bijna een kwart van haar begroting. ''Dat gat is niet zomaar te vullen."

Het is aan de gemeente om in te zetten op behoud van de marathon, vindt Peek. Het stopzetten van het extra geld noemt hij ''echter een duidelijk signaal dat de gemeente dat niet wil."

Lees meer over:
Tip de redactie