Bronovo meldde fout prostaat veel te laat

DEN HAAG - Het Bronovo ziekenhuis in Den Haag had veel eerder contact op moeten nemen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over een verwisseling van prostaatweefsel. 

Volgens een woordvoerder van de inspectie wist het ziekenhuis al in maart dat er een vermoeden was dat het prostaatweefsel van patiënten verwisseld was waardoor een patiënt onterecht de diagnose prostaatkanker kreeg.

In juli werd dit vermoeden bevestigd, maar het incident werd pas gemeld nadat de inspectie het ziekenhuis afgelopen weekend om tekst en uitleg had gevraagd na berichten in de media.

''Wij zijn veel te laat geïnformeerd'', aldus een woordvoerder van de IGZ dinsdag. De inspectie bekijkt nog of ze maatregelen gaat nemen tegen het ziekenhuis.

Betreuren

"Bronovo betreurt de verwisseling en de gevolgen die dit voor de patiënt heeft", laat het ziekenhuis dinsdag weten in een schriftelijke verklaring.

Op dit moment overleggen de advocaten van beide partijen nog over een schadevergoeding. De patiënt heeft al 20.000 euro voorschot gekregen. ''Maar de definitieve hoogte moet nog bepaald worden'', zei bestuursvoorzitter Joop Hendriks van het Bronovo-ziekenhuis dinsdag.

De andere patiënt die betrokken was bij de verwisseling van de gegevens heeft overigens wel de goede diagnose gekregen. ''Het is niet zo dat er nu een man rondloopt in Den Haag die van ons te horen heeft gekregen dat hij gezond is terwijl hij prostaatkanker heeft'', aldus Hendriks.

Het ziekenhuis heeft naar eigen zeggen maandag melding gemaakt van de kwestie bij de IGZ. Ook is een intern onderzoek ingesteld. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de protocollen in het laboratorium.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie