AMSTERDAM - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal.

Dit blijkt dinsdag uit een voorlopige raming van het Centraal Bureau Statistiek (CBS).

In het eerste kwartaal groeide de Nederlandse economie ook met 0,2 procent. Dat cijfer werd herzien van een eerdere raming met een krimp van 0,2 procent.

De groei in het tweede kwartaal was door de meeste economen niet verwacht. Zij hielden rekening met een krimp. Na de groei van 0,2 procent in het eerste kwartaal kwam Nederland technisch gezien uit de recessie.

Desondanks gaan het Centraal Planbureau en de Europese Commissie voor dit jaar nog steeds uit van een krimp in Nederland.

Laagconjunctuur

Ook het CBS waarschuwt dat ondanks de groei Nederland zich nog steeds in een periode van laagconjunctuur bevindt en wijst erop dat de economie ten opzichte van vorig jaar juist met 0,5 procent kromp.

Dit komt doordat de export weliswaar groeit, maar dat andere belangrijke indicatoren zoals de werkloosheid en de consumentenuitgaven nog de verkeerde kant uitwijzen.

Kleine meevaller

"De uitvoer is het enige lichtpunt. Bedenk dat momenteel bijna een half miljoen mensen in Nederland werkloos zijn. Dat heeft weer een effect op de consumptie. De kleine groei is een meevaller, maar ook niet meer dan dat. We zijn nog lang niet op het niveau van 2011, voor de recessie", zo stelt een woordvoerder van het CBS tegenover NU.nl.

Volgens hem geven ook de recente cijfers weer aan in hoeverre de Nederlandse economie afhankelijk is van de schuldencrisis. "Een kleine open economie als het onze deint mee op de golven van de wereldeconomie."

Duitsland, dat in het afgelopen kwartaal ook een lichte groei had van 0,3 procent, heeft daar volgens hem minder last van. "Daar zie je dat de woningmarkt niet zo sterk is ingezakt als bij ons en er minder werkloosheid is." Toch stelt het CBS dat Nederland in vergelijking met veel andere landen wel een hele robuuste economie heeft.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Sjors Rodenburg

Export

Het grootste lichtpunt van het afgelopen kwartaal was dus de export, die in het tweede kwartaal met 3,6 procent groeide ten opzichte van een jaar eerder.

Kanttekening is weldat de wederuitvoer, zoals goederen die vanuit het buitenland via bijvoorbeeld de haven van Rotterdam ons land inkomen en waarmee in vergelijking minder wordt verdiend, sneller groeit dan de export van producten van eigen bodem.

Consumptie

De consumptie van huishoudens is in het tweede kwartaal met 1,3 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Ook in de vier voorafgaande kwartalen was er al sprake van krimp.

Met name aan kleding, auto’s en meubelen is minder besteed. Wegens het koude weer werd er ook veel meer uitgegeven aan verwarming.

Ook in de bouw staat het er niet goed voor: deze sector kromp met 9,3 procent erg hard. Zowel in woningen als bedrijfspanden werd minder geinvesteerd. Ook de investeringen in machines en installaties daalden.

Werk

Ook is er minder werk: in het tweede kwartaal van 2012 waren er 55.000 banen minder dan een jaar eerder, een daling van 0,7 procent.

Voor bijna alle bedrijfstakken geldt dat er minder banen zijn. In het openbaar bestuur is met een afname van 15.000 banen voornamelijk minder werk. Alleen in de handel, vervoer en horeca, in de zorg en in de informatie en communicatie zijn er meer banen dan een jaar eerder.

Ook is sinds 2004 het aantal vacatures niet meer zo laag geweest als eind juni van dit jaar. Het aantal vacatures daalt nu ongeveer een jaar lang. In het tweede kwartaal stonden er 109.000 vacatures open. Dat waren er 9000 minder dan in de eerste 3 maanden van dit jaar.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Sjors Rodenburg

Eurozone

Nederland staat niet alleen in Europa, gemiddeld zijn de economieën van de eurolanden in het tweede kwartaal met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Portugal kampte met 1,2 procent met de sterkste krimp in de eurozone.

De Italiaanse economie ging 0,7 procent achteruit. De Finse economie kromp met 1 procent, de Spaanse met 0,4 procent. Ook Cyprus (min 0,8 procent) en België (min 0,6 procent) gingen achteruit.

De economie in Duitsland groeide juist met 0,3 procent, terwijl de Franse economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal stagneerde.

Lees meer over de economie in de eurozone

Alles over de schuldencrisis