Interview met omstreden Indië-kapitein Westerling opgedoken

HILVERSUM - De NCRV toont dinsdagavond een niet eerder uitgezonden interview met kapitein Raymond Westerling.

De omstreden Nederlandse militair (1919-1987) geeft in het interview toe dat onder zijn verantwoordelijkheid oorlogsmisdaden zijn gepleegd tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Nederlands-Indië.

Het interview uit 1969 is te zien in het programma Altijd Wat.

'Verantwoordelijk'

''Ik ben verantwoordelijk voor hun daden en niet de troepen zelf'', zegt Westerling in het gesprek. Hij geeft onder meer toe dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het toenmalige Zuid-Celebes. De militairen waar Westerling het commando over had, voerden daar in 1946 en 1947 zuiveringsacties en executies uit. Er vielen waarschijnlijk duizenden slachtoffers.

Westerling was commandant van het Depot Speciale Troepen. Dat was een commando-eenheid met militairen uit zowel Nederland als Nederlands-Indië, die was gespecialiseerd in contraterreur.

Bekijk een fragment uit het interview:

Volgens de NCRV is het interview in 1969 afgenomen door de inmiddels overleden journalist Joop Buddinghausen. Cameraman Hans van der Busken, die het gesprek filmde, gaf het materiaal aan de redactie van Altijd Wat.

Nabestaanden van slachtoffers van de acties in Zuid-Celebes willen nog altijd schadevergoeding en erkenning van Nederland. Vorig jaar kregen nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad in 1947 in het dorp Rawagede op West-Java excuses en een schadevergoeding.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie