'Consulaat Eritrea perst mensen af'

DEN HAAG - Het consulaat van Eritrea in Den Haag bedreigt en intimideert Eritrese Nederlanders als die niet maandelijks 2 procent van hun inkomen afstaan.

Dat meldt de Volkskrant dinsdag, op basis van verklaringen van slachtoffers.

Eritrea eist al sinds het begin van de jaren '90 dat burgers die in het buitenland wonen, 2 procent van hun inkomen afstaan aan het dictatoriale regime.

Eritreërs die niet willen betalen krijgen te maken met bedreiging, intimidatie en onthouding van noodzakelijke consulaire diensten. In Nederland wonen ongeveer 14.000 Eritreërs.

Het geld wordt gebruikt om de oorlogskas van het land te spekken. Het land in de Hoorn van Afrika is in handen van het regime van president Isaias Afewerki, dat onder meer banden heeft met de radicaal Islamitische beweging Al Shabaab.

Al eerder waren er berichten over afpersing in andere landen.

Protest

PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans heeft dinsdag schriftelijke vragen gesteld aan minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) over de afpersing waaraan het consulaat zich schuldig zou maken.

Hij dringt aan op een onderzoek. Mochten de aantijgingen kloppen, dan zou Nederland protest moeten aantekenen bij de Eritrese overheid. Zo nodig moet het consulaat worden gesloten, vindt Timmermans.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie