AMSTERDAM - Ondanks campagnes van SIRE houdt het geweld tegen hulpverleners aan. Afgelopen weekend ging het in Noordwijk en Amsterdam mis.

"Het is moeilijk om iederéén te bereiken", zegt SIRE-campagneleider Hans Peters.

Met 'Handen af van onze hulpverleners' confronteerde SIRE begin dit jaar het Nederlandse publiek met het toegenomen geweld tegen hulpverleners.

Dat was hard nodig, zegt Peters. "85 procent is dat geweld meer dan zat. Aan de reacties merk je dat iedereen het onacceptabel vindt. Des te treuriger dat er toch weer van zulke incidenten plaatsvinden. Ik kreeg echt kippenvel van de berichten uit Noordwijk en Amsterdam. Het was afschuwelijk."

Meer nodig 

De SIRE campagne staat dan niet op zichzelf. Voor een gedragsverandering is meer nodig, zegt Peters. "Wij hebben een onderbelicht probleem aan de kaak gesteld, andere maatschappelijke en politieke organisaties moeten het vervolgens oppakken."

Volgens Peters is dat ook gebeurd. Zo is de strafeis voor geweld tegen hulpverleners verdubbeld. "Maar er blijven altijd idioten die vinden dat politieagenten of ambulancebroeders geen respect verdienen. Het is lastig om iedereen te bereiken, dat blijkt maar weer."

Niet stoer

Toch is er wel een bewustwording gecreëerd, vindt Peters. De reacties van diverse politici op de gebeurtenissen van afgelopen weekend tonen dat aan. Ze dragen bij aan een samenleving die het geweld onacceptabel vindt.

De eerste tekenen zijn wat Peters betreft zichtbaar. "In het verleden werd het nog wel eens stoer gevonden. Kon je lachend zeggen dat je een hulpverlener had aangevallen. Dat is nu wel veranderd."

Dit voorjaar heeft SIRE minister Spies van Binnenlandse Zaken een witboek met aanbevelingen aangeboden. Daarnaast hebben 93.000 mensen een petitie tegen het geweld ondertekend.

Toegenomen respect

Ook is volgens Peters bij zes van de tien mensen het respect voor hulpverleners toegenomen. "In die zin is de campagne een eyeopener geweest. Ik zeg ook niet dat het geweld één, twee, drie op te lossen is. Je ziet overal verruwing, dus het is een proces van de lange adem. Maar de oplossing begint bij verontwaardiging. Pas als die er is, kan er iets op gang komen."

De problemen leiden tot creativiteit. Zo sprak Peters onlangs een ambulancebroeder die altijd een infuuszak bij zich heeft. "Als hij verwacht dat iemand zich vervelend gaat opstellen, vraagt hij die persoon de zak even vast te houden. Vaak stelt zo iemand zich opeens minder agressief of zelfs meewerkend op. Terwijl die zak verder totaal geen functie heeft."

De gebeurtenissen in Noordwijk en Amsterdam maken Peter treurig. Niet in de laatste plaats omdat het om grote groepen ging en omstanders niets ondernamen. "Dat laatste noemen we het bystander effect: hoe meer mensen ergens bij betrokken zijn, hoe groter de kans dat niemand iets doet. Iedereen denkt dat een ander het wel zal opknappen."