Vader krijgt cel en tbs voor dood baby Dayton

MAASTRICHT - De vader van de in juli 2011 overleden baby Dayton uit Sittard moet 7 jaar de gevangenis in van de rechtbank in Maastricht.

De rechtbank heeft de man maandag ook tbs met dwangverpleging opgelegd. De man uit Sittard is veroordeeld voor doodslag op en mishandeling van zijn zoontje en voor mishandeling van zijn partner.

Aanvankelijk was ook de moeder verdachte in de zaak rond de dood van het kindje, maar die verdenking liet het Openbaar Ministerie (OM) in maart vallen.

Er werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld nadat de ouders met het 3 maanden oude kind naar het ziekenhuis waren gegaan omdat het gewond was aan het hoofd. De baby overleed in het ziekenhuis.

Frustratie

Volgens de rechtbank heeft de man het kind uit frustratie een klap gegeven. Het verhaal van de vader dat hij in paniek heeft geslagen omdat het kind niet meer zou ademhalen, geloven de rechters niet.

Zij verwijten het de man dat hij niks heeft gezegd over de vuistslag tegen de moeder van het kind of tegen hulpverleners die probeerden Dayton te reanimeren.

Doordat de vader zo lang zijn mond heeft gehouden, heeft zijn partner maandenlang vastgezeten voordat bleek dat zij niets met de dood van het kind te maken had.

Mishandeling

Behalve voor doodslag heeft de Maastrichtse rechtbank de vader veroordeeld voor stelselmatige ernstige mishandeling van Dayton.

In de 3 maanden dat het kind leefde, heeft het in totaal 15 ribbreuken opgelopen, diverse beenbreuken en twee schedelbreuken, zo is uit sectie gebleken.

De laatste schedelbreuk is het kind fataal geworden. De rechtbank noemt de letsels bij het kind weerzinwekkend. ''Het gaat eenieders voorstellingsvermogen te boven dat de verdachte zijn gevoelens van onmacht en frustratie op een dergelijke manier op zijn weerloze zoontje heeft botgevierd.''

Halfzusjes

Twee halfzusjes van Dayton waren vaak getuige van de mishandelingen, maar hun moeder geloofde niet wat zij daarover aan haar vertelden.

Volgens de rechtbank waren de meisjes ''zeer ontdaan'' doordat ze niet bij machte waren hun halfbroertje te beschermen.

Lees meer over:
Tip de redactie