'Natuurorganisaties wacht halvering subsidie'

AMSTERDAM - Nederlandse natuurorganisaties moeten de komende jaren rekening houden met een halvering van hun subsidie.

Dat bevestigt het Nationaal Groenfonds maandag na een interview met directeur Walter Kooy hierover in Trouw. Het fonds is de belangrijkste tussenfinancier van ruimtelijke projecten.

Het inkomen van de organisaties bestaat nu nog voor een derde deel uit subsidies. Volgens het fonds is het onvermijdelijk dat de overheid niet meer dan vijftien procent van de kosten op zich neemt.

"Als overal moet worden bezuinigd, kun je niet verwachten dat dit niet geldt voor de natuurorganisaties", zegt een woordvoerder.

Giften

Daarom zouden de organisaties naar andere inkomsten moeten zoeken. Nu halen ze een derde van hun inkomsten bij elkaar met giften en een derde met activiteiten op hun eigen terreinen. Die percentages moeten volgens het fonds worden verhoogd.

"De overheid moet dan wel zorgen dat het voor de organisaties gemakkelijker wordt zelf geld binnen te halen."

Door wet- en regelgeving is het vaak lastig activiteiten te ontplooien aan de rand van natuurgebieden. "Ook het opwekken van duurzame energie mag vaak niet", zegt de woordvoerder.

"Je moet het behoud van de natuur niet uit het oog verliezen, maar er kan best meer dan nu wordt toegestaan."

Zeggenschap

Nieuwe natuur zou in samenwerking met commerciële partners moeten worden aangelegd. Die zouden in ruil voor hun geld zeggenschap moeten krijgen over het ontwerp.

Een goed voorbeeld daarvan is het Zeeuwse project Waterdunen. Daar worden de komende jaren vierhonderd recreatiewoningen op veertig hectare nieuwe duinen en schorren aangelegd.

Verder is voor natuurorganisaties onder meer geld te verdienen met CO2-opslag, waterberging of natuurcompensatie. Ook zouden giften aan de natuur in net zo hoge mate aftrekbaar moeten zijn als giften aan cultuur.

Particulieren met enkele hectares grond zouden het onderhoud van de inkomstenbelasting moeten kunnen aftrekken.

Wel moet de overheid volgens het fonds altijd blijven bijdragen. "Niet alleen omdat dat moet van Europese verdragen, maar omdat we onze natuur willen behouden."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie