AMSTERDAM - Het GVB gaat opnieuw praten met twee werknemers die een voor Joden kwetsend gesprek zouden hebben gevoerd in de tram, maar dat eerder ontkenden. Een tweede getuige zegt het gesprek te hebben gehoord.

Het Amsterdamse ov-bedrijf wil weten of de twee blijven bij hun verklaring dat deze conversatie niet heeft plaatsgevonden. 

Dat liet een woordvoerster van het GVB maandag weten. Een lid van de Joodse Gemeente Amsterdam verklaarde vorige week dat toen hij in de tram zat, de conducteur en de bestuurder met elkaar over het Anne Frank Huis praatten.

Het gesprek zou via de luidspreker door de hele tram te horen zijn geweest. De bestuurder zou zich bij het Anne Frank Huis hebben afgevraagd waarom daar zo veel mensen naartoe gaan, aangezien ‘die vrouw toch al lang dood is’.

De conducteur zou hebben geantwoord dat de Joden toch ergens hun geld aan moeten verdienen. Het gesprek zou via de luidspreker door de hele tram te horen zijn geweest.

Getuige

Het GVB praatte vervolgens met de twee werknemers, maar die ontkenden de uitspraken te hebben gedaan. De Joodse Gemeente riep andere mensen die in de tram zaten vervolgens op met informatie te komen.

Met succes: een oudere dame meldde zich maandag bij de regionale zender RTV Noord-Holland. ''Een oudere dame heeft woorden van dezelfde strekking gehoord in de tram'', zei Ronnie Eisenmann, de voorzitter van de Joodse Gemeente.

Hij vindt dat de uitspraken van de medewerkers daarmee bevestigd zijn en dat ''de bal nu bij het GVB ligt''.

Eerder stelde Eisenmann al dat het GVB een oproep moest doen aan andere getuigen om zich te melden. Het ov-bedrijf weigerde dat.