AMSTERDAM - Ambulancepersoneel is op zaterdagavond en nacht lastig gevallen door omstanders in zowel Noordwijk als Amsterdam.

Ongeveer 100 mensen hebben zich in de nacht van zaterdag op zondag tegen politieagenten en ambulancepersoneel gekeerd in Noordwijk.

Volgens de politie moesten agenten ingrijpen om te zorgen dat ambulancebroeders bij een gewonde 16-jarige bromfietser konden komen, die een aanrijding met een voetganger had gehad.

Vanuit het publiek zijn onder meer flessen gegooid naar agenten. Volgens een politiewoordvoerster hebben omstanders ook aan het slachtoffer staan trekken, terwijl de ernst van het letsel van de jongen nog onduidelijk was.

Megafoon

Het ongeluk gebeurde rond sluitingstijd van de uitgaansgelegenheden om twee uur. Omdat de ambulancebroeders niet bij het slachtoffer konden komen, probeerden agenten meerdere malen de weg vrij te maken. Daarbij werd het publiek onder meer gemaand met een megafoon. Toen dit niet werkte, vormden agenten een linie en zijn honden ingezet.

Uiteindelijk hebben de agenten het publiek met wapenstokken naar achteren gedreven zodat de hulpverleners hun werk konden doen. Een persoon is aangehouden. De bromfietser mocht na een kort verblijf in het ziekenhuis naar huis.

De politie laat weten het ''niet normaal en onacceptabel" te vinden dat mensen zich tegen hulpverleners keren. Volgens een woordvoerster is er mogelijk ''een combinatie van alcohol en andere middelen" in het spel geweest, maar dat vormt volgens haar ''geen enkel excuus".

Amsterdam-Noord

Ook in Amsterdam-Noord hebben omstanders ambulancepersoneel het functioneren 's avonds moeilijk gemaakt. Bij een verkeersongeluk werden zij belaagd, aldus de politie.

De omstanders bemoeiden zich met de hulpverleners na een botsing rond half acht tussen twee auto's waarbij twee vrouwen lichtgewond waren geraakt. Volgens de politie schreeuwden de omstanders tegen de ambulancemedewerkers en bleven ze in de weg staan. De politie moest ingrijpen om de rust te herstellen. Een 32-jarige man is daarbij gearresteerd.

Op beelden is te zien hoe agenten twee mannen die zich verzetten tegen de grond werken. Een van de ambulance medewerkers roept een van de mannen daarna toe: ''We proberen te helpen, mongool!".

De ambulancedienst beraadt zich volgens de politie op aangifte.

Wederaangifte

Eén van de betrokkenen in Amsterdam-Noord zegt dat hij aangifte gaat doen tegen de politie en één van de broeders. Dat meldt AT5. De man vertelde de zender dat hij druk in de weer was met het bieden van eerste hulp aan een zwangere vrouw toen de ambulance arriveerde.

Volgens de man was een van de ambulancemedewerkers agressief. Na geschreeuw over en weer zou de ambulancebroeder hem de keel hebben dichtgeknepen. De man die zegt aangifte te gaan doen, is niet de man die door de politie is gearresteerd tijdens het incident, aldus AT5.

Schippers

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemt agressie tegen ambulancepersoneel ''onacceptabel''. ''Medewerkers van de ambulancezorg doen hun werk voor iedereen die acuut medische hulp nodig heeft. Agressie tegen deze hulpverleners is onacceptabel. Er moet echt paal en perk gesteld worden aan dit soort gedrag.''

De minister laat weten dat ''niet voor niets de strafeis voor geweld tegen hulpverleners met 200 procent is verhoogd''. ''Onlangs hebben we de mogelijkheid gecreëerd om anoniem aangifte te doen en snelrecht in te zetten. Dit gedrag mogen en kunnen we gewoon niet tolereren.''

Bekijk de beelden: