AMSTERDAM - Het Haagse ziekenhuis Bronovo heeft door een blunder ten onrechte de prostaat van een kerngezonde patiënt verwijderd.

De fout werd gemaakt doordat prostaatweefsel van twee mannen is verwisseld, schrijft het AD zaterdag. De man is nu impotent en incontinent en gaat een fikse schadeclaim indienen.

De patiënt bij wie de prostaat verwijderd had moeten worden, loopt mogelijk nog nietsvermoedend rond met een ernstige vorm van prostaatkanker. Hij heeft waarschijnlijk nog maar een paar jaar te leven.

De blunder is begin vorig jaar al gemaakt, toen bij vijf mannen prostaatweefsel werd afgenomen. Een van hen, een 63-jarige Hagenaar, kreeg te horen dat hij prostaatkanker had. Hij liet zich opereren, omdat hij anders nog maar vijf jaar te leven zou hebben.

Na de operatie in een Duits ziekenhuis bleek echter dat hij helemaal niet ziek was en dat de diagnose was gebaseerd op het weefsel van een andere patiënt.

Onderzoeksfase

De misser is bij het ziekenhuis bekend, maar volgens het AD is er geen melding van gemaakt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, wat wel verplicht is. De aanklacht wordt onderzocht zegt een woordvoerster van het ziekenhuis zaterdag.

Het slachtoffer is ondertussen bezig met het voorbereiden van een forse schadeclaim. Die loopt volgens zijn advocaat in de tonnen, met name door inkomstenderving.

Het Bronovo laat weten dat de man formeel nog geen klacht heeft ingediend. Ook heeft hij volgens de woordvoerster niet ingestemd met een onderzoek door het ziekenhuis.

IGZ

De IGZ is op de hoogte van het verhaal maar heeft geen nog melding ontvangen van het ziekenhuis. Volgens een woordvoerster van de IGZ is dat ''niet zo gek'' omdat het ziekenhuis pas sinds enkele weken weet dat dit speelt.

De inspectie gaat ervan uit dat het ziekenhuis nog niet kan weten of er sprake is van een calamiteit, zegt de woordvoerster. De IGZ zal op korte termijn onderzoeken of er een taak is weggelegd voor de inspectie in deze zaak, aldus de zegsvrouw.