AMSTERDAM - Twee medewerkers van het Amsterdamse ov-bedrijf GVB ontkennen in de tram beledigende uitspraken over Joden te hebben gedaan.

Ze distantiëren zich ook van de inhoud van de teksten die een passagier zegt te hebben gehoord. Dat liet het GVB vrijdag weten.

De Joodse Gemeente Amsterdam diende deze week een klacht in bij het GVB. Een lid van de gemeente zei dat toen hij in de tram zat, er bij het Anne Frank Huis via de luidspreker een gesprek tussen de bestuurder en conducteur te horen was. Een van hen zou hebben gezegd dat de Joden daar geld aan verdienen.

Geen sancties

Het GVB spoorde de twee medewerkers die op deze tram zaten vervolgens op. De afgelopen dagen voerde het bedrijf met beide personen afzonderlijk een gesprek, maar ze ontkennen allebei dat ze zulke dingen hebben gezegd. Volgens het GVB is het zeker dat deze twee personeelsleden op de tram zaten waar ook het lid van de Joodse Gemeente in zat.

Het ov-bedrijf zegt ervan uit te gaan dat de twee de waarheid vertellen en nu niet veel meer te kunnen doen. Er volgen dan ook geen sancties. Het tweetal heeft aangeboden met de passagier in gesprek te gaan.

Oproep

Voorzitter Ron Eisenmann van de Joodse Gemeente Amsterdam die de klacht indiende, zei het ''vreemd’’ en ''problematisch’’ te vinden dat de passagier en de GVB’ers met totaal verschillende verklaringen komen. Hij vindt dat het GVB nu andere passagiers moet oproepen om zich te melden.

Daarom zou het ov-bedrijf ook zaken als het tijdstip van het incident en het tramnummer openbaar moeten maken. Het GVB is dat niet van plan en Eisenmann overweegt dat nu zelf te doen.

Lijn 8

Deze week bleek ook dat er op 4 mei een tram buiten dienst met nummer 8 door Amsterdam heeft gereden. Lijnnummer 8 wordt in Amsterdam niet meer gebruikt sinds de Tweede Wereldoorlog, omdat de Duitsers er toen Joden mee transporteerden. De bestuursters van deze tram gaf inderdaad toe dit te hebben gedaan, maar zei niet van de beladen geschiedenis van lijn 8 te hebben geweten.