AMSTERDAM - Bij het Amsterdamse ov-bedrijf GVB heeft zich een medewerkster gemeld die een tijdje geleden met een lege tram met het nummer 8 rondreed.

Ze wist naar eigen zeggen niet van de beladen geschiedenis van deze lijn en is erg geschrokken van de ophef die is ontstaan. Dat heeft het GVB donderdag laten weten.

Een twitteraar maakte de GVB erop attent dat er op 4 mei een lege tram met lijnnummer 8 door Amsterdam reed, in reactie op een eerder bericht dat een tramconducteur bij het Anne Frank Huis via de luidspreker zou hebben gezegd dat de 'Joden daar geld aan verdienen'.

Lijn 8 wordt sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gebruikt in de stad, omdat de Duitsers hem gebruikten om Joden mee te transporteren. De berichten leidden tot de nodige ophef.

De trambestuurster herinnerde zich volgens het GVB vervolgens dat zij inderdaad wel eens met het lijnnummer 8 heeft rondgereden, totdat een collega haar vertelde dat dit niet de bedoeling is. Ze koos voor nummer 8, juist omdat dit een niet bestaande lijn is. Ze reed namelijk in een tram die buiten dienst was. Er volgen geen maatregelen tegen de vrouw.

Extra aandacht

Vanwege het incident heeft het GVB de geschiedenis van lijn 8 nog eens extra onder de aandacht van het personeel gebracht. Het bedrijf heeft een memo naar alle medewerkers gestuurd. Het onderwerp kwam al aan bod tijdens de opleiding voor nieuw personeel, maar dat zal voortaan extra gebeuren.