AMSTERDAM - De zogenoemde koning van de Wallen, Charles Geerts, heeft sinds 2007 twintig panden in Amsterdam gekocht.

Woningcorporatie NV Stadsgoed betaalde hem in dat jaar met hulp van de gemeente 25 miljoen euro om zijn panden op de Wallen op te kopen.

Een voorwaarde was dat hij niet zou terugkeren. Via een omweg is hem dat toch gelukt, schrijft Trouw donderdag.

Lening

Vlak voordat hij werd uitgekocht, leende Geerts 5,2 miljoen euro aan een zakenrelatie. Het onderpand voor die lening was een kapitaal gebouw aan de Warmoesstraat.

De zakenrelatie loste de lening niet af en daarom werd het pand eigendom van Geerts. Van een truc is geen sprake, zegt Geerts in de krant. Hij zou ook geen verdere hypotheken op de Wallen hebben uitstaan.

Bibob

In de pogingen hem van de Wallen te krijgen, probeerde de gemeente in het verleden via de Wet Bibob zijn vergunningen af te pakken. Dat is nooit gelukt, waarna Geerts werd uitgekocht. De wet is bedoeld om ondernemers met een crimineel verleden of criminele banden te weren. Nu passeert Geerts de Bibobscreeningen schijnbaar moeiteloos.

Daarbij moet worden aangetekend dat in het verleden prostitutie in zijn panden werd bedreven en dat het in zijn nieuwe panden slechts om horecavergunningen gaat.

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dan ook dat in de panden geen prostitutie wordt bedreven en er geen sprake is van criminele activiteiten als vrouwenhandel. Dat Geerts actief is op de onroerend goedmarkt in Amsterdam valt binnen de contractuele afspraken die de gemeente 5 jaar geleden met hem maakte toen hij 18 prostitutiepanden in de rosse buurt verkocht.

Rehabilitatie

De advocaat van Geerts, Han Jahae, zegt dat de Bibob daar echter helemaal geen onderscheid in maakt. Hij spreekt in de krant van rehabilitatie.

Geerts stelt verder dat hij het uitkoopgeld van de gemeente niet heeft verkwist. "Van het geld heb ik als eerste een waterdam laten aanleggen bij mijn vakantieverblijf in Kenia. Laatst stonden er 82 olifanten. Een prachtig gezicht." Ook heeft hij er enkele schooltjes laten bouwen.