DREMPT - Bij een brand in een schuur in het Gelderse Achter-Drempt zijn in de nacht van woensdag op donderdag zeker 700 varkens omgekomen.

De eigenaar van de varkenshouderij aan de Zomerweg werd rond half 11 gewekt door het geluid van knallende asbestplaten die door de hitte knapten. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer gemeld.

In de schuur zaten ruim 700 biggetjes en 32 zeugen. De dieren waren al dood toen de brandweer arriveerde. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving rukten uit om de uitslaande vlammenzee te bestrijden. De blusploegen wisten uitbreiding naar twee nabijgelegen stallen te voorkomen.

Onderzoek

In de stal waren geen mensen aanwezig toen de brand uitbrak. Rond middernacht werd het sein brand meester geven. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Donderdag wordt het onderzoek naar de brand gestart. ''We zijn zeer benieuwd wat zich hier heeft afgespeeld", aldus de zegsman.

Bij de brand is asbest vrijgekomen maar omdat dit zich heeft beperkt tot het terrein van de varkenshouderij, bestaat er geen gevaar voor de omgeving.

Er is geen verband tussen deze stalbrand en die in Aalten woensdagmiddag. De brandweer gaat niet uit van opzet of blikseminslag. Dat zei een woordvoerder van de brandweer Noord- en Oost-Gelderland. In Aalten kwamen meer dan 300 dieren om door kortsluiting in de stal.

Bekijk beelden van de brand:

Emotie

"De eigenaar en zijn vader waren behoorlijk geëmotioneerd. De varkenshouderij is hun levenswerk", aldus brandweer-woordvoerder Christiaan Velthausz. Zo schrijft de Gelderlander.

Velthausz tegenover ANP: "Mensen uit de stad denken altijd dat boeren niks om de dieren geven omdat ze toch naar de slacht gaan. Maar het welzijn van de dieren ligt hem echt nauw aan het hart."

Aalten

In Aalten, zo'n 35 kilometer bij Achter-Dempt vandaan, heeft een brand woensdagochtend ook al het leven gekost aan 300 biggen. De brand woedde in twee varkensschuren, waar 600 biggen zaten.

Weer biggen dood door brand