DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Energie) heeft de Kern Fysische Dienst om informatie gevraagd over de mogelijke gevolgen van problemen met een reactorvat in de Belgische kerncentrale van Doel.

Reactor 3 van de kerncenrale in Doel ligt al enige tijd stil vanwege groot onderhoud en is nu zeker tot 31 augustus buiten gebruik voor nader onderzoek naar mogelijke afwijkingen van het reactorvat.

Verhagen meldt woensdag dat de Belgische autoriteiten hem hebben geïnformeerd en dat er geen acuut gevaar is.

Hij benadrukt dat het reactorvat in kerncentrale Borssele afkomstig is van een andere fabrikant dan het bewuste vat in Doel.

Wel heeft de bewindsman gevraagd of zijn Belgische collega's hem op de hoogte houden over de uitkomsten van verder onderzoek en andere mogelijke ontwikkelingen.

Afwijkingen

Bij een controle van de kerncentrale in Doel bleek dat er wellicht iets fout is met een van de reactorvaten. Met behulp van geluid is de dichtheid van de wand van het reactorvat onderzocht.

Daarbij zijn afwijkingen gemeten vandaar dat nu nader onderzoek volgt. Op dit moment gaat men er vanuit dat de mogelijke problemen het gevolg zijn van de fabricage van het reactorvat, aldus het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Zorgen

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) maakt zich desondanks zorgen. Haar partij riep Verhagen eerder al op met zijn Belgische collega's te gaan praten over de kerncentrales die net over de grens liggen.

Dat er opnieuw een kerncentrale is stilgelegd, bewijst voor Van Tongeren dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden bij energieopwekking via kerncentrales.