MAASTRICHT - Een rechter is in mei van een echtscheidingsprocedure bij de rechtbank in Maastricht gehaald vanwege een aantal pijnlijke grappen tijdens een zitting.

Zelfs toen de ex-echtgenoot na de eerste grap vertelde dat hij daar niet van gediend was ging de rechter door, blijkt uit een uitspraak die deze week is gepubliceerd. De rechter werd met succes gewraakt.

In de zaak over de verdeling van de spullen van de voormalige echtelieden vertelde de ex-echtgenoot bijvoorbeeld dat hij prijs stelde op een schop die voor hem van bijzondere waarde is. ''Een schop kun je krijgen", reageerde rechter Van Maanen Winters.

De grappen werden gewaardeerd door de tegenpartij maar de man voelde zich gekleineerd en benadeeld. Het wrakingsverzoek werd toegewezen omdat de schijn van partijdigheid kon ontstaan.

De rechter meent dat zijn grappen niet zijn begrepen door de ex-man. Advocaat Theo Boumans van de man legde woensdag uit dat aan zijn gevoel voor humor niets mankeert. Ook zijn cliënt vond het niet meer leuk. ''Humor kent grenzen. Eén grap mag en twee ook, maar de maat was vol.’’

De rechtbank laat woensdag als enige reactie weten dat een leidinggevende de kwestie met de rechter heeft besproken.