BRUSSEL - De Nederlandse diplomaat Maurits Jochems, nu nog ambassadeur in Estland, wordt de hoogste civiele gezant van de NAVO in Afghanistan.

NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen maakte de benoeming dinsdag bekend. Jochems volgt half oktober de Brit Simon Gass op, die de functie sinds april 2011 bekleedde.

Jochems gaat het politieke leiderschap van de alliantie in de Afghaanse hoofdstad Kabul vertegenwoordigen. Hij moet bijdragen aan het doel van de NAVO om van Afghanistan een soeverein, veilig en democratisch land te maken.

Jochems bekleedde de functie al eens tijdelijk in 2008. Ook was hij voor de NAVO onder meer betrokken bij de hulpverlening in Pakistan na de aardbeving van 2005.

Volgens NAVO-secretaris-generaal Rasmussen heeft Jochems een grondige kennis van Afghanistan en de wijdere omgeving die van groot voordeel zal zijn voor de NAVO-missie in de regio.

Cruciaal moment

Zijn benoeming komt op een cruciaal moment voor de internationale troepenmacht, aldus de topman. In de huidige overgangsfase tot eind 2014 wordt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan steeds meer overdragen aan de Afghanen.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vindt dat de benoeming van Jochems past bij de nauwe betrokkenheid van Nederland bij Afghanistan.

,,Een Nederlander als het civiele gezicht van de NAVO in het land sluit uitstekend aan bij bij de inspanningen van de Nederlandse politietrainingsmissie voor de opbouw van de civiele veiligheidssector'', aldus de bewindsman in een verklaring.

Van 2006 tot 2008 was de Nederlander Daan Everts de hoogste civiele gezant van de NAVO in Afghanistan.