AMSTERDAM - De gemeente Waalre heeft een sloopvergunning aangevraagd voor een deel van het gemeentehuis. Het gaat om een deel dat een rijksmonumentale status heeft. 

De sloop is nodig om mogelijke instorting te voorkomen, liet de gemeente maandag weten.

Burgemeester Henri de Wijkerslooth noemt de sloop van het gebouw een 'moeilijk besluit', omdat het om een dierbaar gebouw gaat. "De gevolgen van de brandstichting in ons gemeentehuis zijn nog dagelijks pijnlijk voelbaar in onze gemeente."

Volgens Omroep Brabant gaat het om drie gevels die zich in het monumentale pand bevinden. Ook de bovenverdieping en de publiekshal in het andere, niet-monumentale, deel zullen gesloopt worden, bericht de omroep. Daaronder valt ook de raadszaal.

Over de toekomst van het gebouw is nog geen besluit genomen. Het gemeentebestuur beslist in het najaar of en hoe het gemeentehuis wordt herbouwd. Voor de verkiezingen is inmiddels een alternatief stembureau gevonden.

Gestut

Vorige week werden al drie muren van het monumentale deel van het pand gestut. Over twee andere muren overlegt de gemeente nog met de monumentencommissie.

Het gemeentehuis van Waalre werd bijna drie weken geleden in de as gelegd na een aanslag met twee auto's. Politie en justitie zetten veertig rechercheurs in, maar de daders zijn nog altijd spoorloos. Ook een motief is nog niet bekend.

Waalre vraagt sloop gemeentehuis aan