AMSTERDAM - Zo'n veertig nabestaanden van de schietpartij in Alphen aan den Rijn eisen tientallen miljoenen euro's schadevergoeding van de politie Hollands Midden.

Dat meldt de NOS zondag. Volgens de groep zijn fouten gemaakt bij het verlenen van de wapenvergunning aan schutter Tristan van der V.

Letselschadejurist Orlando Kadir uit Alphen aan den Rijn heeft namens slachtoffers en nabestaanden advocatenkantoor Beer Advocaten ingeschakeld. Deskundigen van dat kantoor denken dat de politie of het ministerie van Veiligheid en Justitie aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade als gevolg van de schietpartij.

Volgens Kadir zouden nabestaanden en slachtoffers met grote financiële problemen kampen. Zaken werden gesloten omdat klanten wegbleven na de schietpartij en ondernemers kunnen door psychische en lichamelijke klachten niet meer werken, zegt de jurist. Ook zouden bij de groep nog veel vragen leven over onder meer de wapenvergunning van Van der V.

Oordeel

De politieregio Hollands Midden laat weten het oordeel van de rechter af te wachten. Wel zijn de afgelopen maanden gesprekken gevoerd over schadevergoedingen.

Tristan van der V. schoot op 9 april vorig jaar in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen en zichzelf dood. Voor de gebruikte wapens had de schutter een vergunning.

Lees alles over de schietpartij in Alphen aan den Rijn