STEENWIJKERWOLD - De organisatie van het festival Dicky Woodstock in Steenwijkerwold is zaterdagavond totaal overvallen door het noodweer.

Dat heeft organisator Henk Kranendonk zondag laten weten tijdens een persconferentie.

Volgens hem heeft de organisatie het weer in de gaten gehouden. Rond 9 uur zagen medewerkers een bui naderen op de buienradar. De organisatie had echter geen indicatie van de ongekende hevigheid van het noodweer dat op het festivalterrein afkwam, aldus Kranendonk.

De organisatie is volgens hem zeer geschrokken door het instorten van een grote feesttent op het festivalterrein.

Advies

Kranendonk benadrukte dat de organisatie van tevoren bij het tentverhuurbedrijf had geïnformeerd hoe te handelen in geval van noodweer. Het advies om de in- en uitgangen open te zetten is volgens hem opgevolgd.

Dat de hoofdtent van het festival toch speelbal werd van vermoedelijk een valwind (een korte, hevige storm voorafgaand aan een zware bui), vond hij onvoorstelbaar. Hij liet weten dat zeer dikke pennen, waarmee de tent was vastgezet, uit de grond kwamen.

Gondelvaart

Twee kleinere tenten op het terrein bleven staan. Ook volgens de gemeente was het noodweer zeer plaatselijk en kwam het bijzonder onverwacht. Een gondelvaart in de omgeving werd ook afgelast, maar het weer daar was volgens een woordvoerster niet te vergelijken met het noodweer op het festivalterrein.

''100 meter verderop en er was niets aan de hand geweest", aldus een woordvoerster van de gemeente. Volgens haar was het noodweer binnen 5 minuten weer over en lagen er na afloop hagelstenen zo groot als eieren op het terrein.

De politie heeft het onderzoek op het festivalterrein zondag afgerond en ziet geen aanleiding voor verder onderzoek. Het terrein is echter nog niet vrijgegeven. De Arbeidsinspectie doet nog onderzoek en zal assisteren bij het opruimen van de tent, later zondag.

Gewonden

Van de dertien mensen die zaterdagavond gewond raakten door het instorten van de festivaltent, liggen er nog twee in het ziekenhuis. Dat heeft burgemeester Marja van der Tas laten weten.

Elf van de gewonden werden met ambulances overgebracht. Twee anderen gingen op eigen gelegenheid.

De aard van de verwondingen varieerde van schaafwonden tot botbreuken. Volgens de burgemeester zijn ook de twee mensen die zondagmiddag nog in het ziekenhuis liggen, aanspreekbaar.

Bezoek

Burgemeester Van der Tas brengt zondag een bezoek aan de ziekenhuizen in Heerenveen en Meppel, waar de twee gewonden liggen. Ze bezoekt ook een camping in de buurt van het festival, waar veel mensen behoorlijk ontdaan zouden zijn door de gebeurtenissen.

De gemeente Steenwijkerland heeft een telefoonnummer op de website geplaatst waar betrokkenen met vragen terechtkunnen.

Bekijk beelden van het instorten van de tent:

Gewonden na instorten festivaltent