STEENWIJKERWOLD - In Steenwijkerwold zijn zaterdagavond door het instorten van een feesttent op een festivalterrein elf mensen dusdanig gewond geraakt, dat ze naar het ziekenhuis moesten.

In totaal raakten dertien mensen gewond. Dat meldde de politie. Veel andere mensen konden ter plaatse behandeld worden.

De hoofdtent van het festival Dicky Woodstock stortte in tijdens een hevige onweersbui. Vermoedelijk is een valwind, een korte, hevige storm voorafgaand aan een zware bui, de oorzaak van het ongeluk.

"Ik heb mensen door de tent zien vliegen. Kabels die de tent op zijn plek moesten houden, schoten los en zwiepten door de lucht", vertelt een ooggetuige aan NU.nl. "Er vloog van alles door de lucht. Het was maar gokken om niets te raken", aldus een ander.

Bekijk beelden van de instortende tent:

Rowwen Hèze

Er viel veel hagel uit de overtrekkende onweersbui. Aanvankelijk werd gevreesd dat de laag hagel de omgeving dusdanig zou afkoelen dat er mensen onderkoeld zouden raken, maar dat bleek mee te vallen.

Er waren 150 mensen in de tent en 350 op het terrein van het festival, dat net was geopend. Het festival, waar duizenden mensen terecht kunnen, is afgelast. Zaterdagavond zou onder meer Rowwen Hèze spelen. De leden van de band en hun medewerkers zijn ongedeerd.

Goede handen

De burgemeester van Steenwijkerland, Marja van der Tas, prees voor de microfoon van RTV Oost de hulpverleners. ''Het belangrijkste is dat de hulpverlening heel snel ter plaatse was en dat iedereen snel hulp kreeg die dat nodig had."

"We zijn met elkaar op de camping, de wegen en het parkeerterrein gaan kijken. Iedereen is in goede handen. Ondanks dat er slachtoffers zijn, viel het met het aantal gewonden gelukkig mee.''

De politie verzoekt mensen met klem om niet naar Steenwijkerwold te komen.

Valwind

Volgens Weerplaza is het noodweer in Steenwijk naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door valwind. De dalende wind in een buienwolk valt dan met een hoge snelheid naar beneden en zorgt er voor dat de regen met dezelfde snelheid richting de aarde gaat.

Dit gaat vaak gepaard met zware windstoten.

Gewonden na instorten festivaltent