AMSTERDAM - Honderdduizenden mensen hebben zaterdag in de binnenstad van Amsterdam de botenparade van de Gay Pride bijgewoond.

Hoosbuien deden niets af aan de sfeer en de bezoekersaantallen. Volgens de politie was het zelfs drukker dan voorgaande jaren.

De parade was het hoogtepunt van de 17e Gay Pride, die de hele week duurde. Ondanks een hevige hoosbui rond het begin van de parade bleef het druk tot het einde van de uitbundige show. Toeschouwers beschermden zich met poncho's en paraplu's tegen de regen.

De organisatie liet weten: ''Dit is fantastisch, af een toe een buitje, maar iedereen was goed voorbereid. We hebben laten zien dat we niet van suiker zijn." Later klaarde het op en genoot de massa weer van de zon.

Enthousiast

Een prominente Russische activiste was enthousiast over de ontvangst in Nederland. ''Bij ons in Rusland is positief praten over homo's iets waarvoor je een boete kunt krijgen van duizenden euro's. Het is fantastisch dat je hier zo wordt toegejuicht".

Tijdens het hoogtepunt van de Gay Pride voeren zo'n 80 themaschepen via de Prinsengracht, de Amstel en de Oudeschans naar het Oosterdok. Nieuw was dit jaar een Turkse boot, die de naar schatting 20.000 homoseksuele Turken in Nederland vertegenwoordigde.

Ook de politiek voer mee: onder meer minister Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) en PvdA-prominent Ronald Plasterk stapten aan boord. GroenLinks en de VVD voeren ook mee.

Scherp blijven

Van Bijsterveldt was blij met het verloop. ''Nederland mag blij zijn met de rechten voor lgbt's, maar we moeten scherp blijven. Er zijn nog altijd homo's die bang zijn uit de kast te komen of bang zijn in hun wijk", aldus de minister.

Politie en gemeenten lieten na afloop weten dat de dag zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. Klein leed was er wel. Dat kon de GGD echter makkelijk verhelpen met wat pleisters en door water te geven.

Het feest ging na de parade gewoon door. Rond kwart voor acht werden mensen nog maar beperkt toegelaten tot de Reguliersdwarsstraat, die bomvol was. Bij het Rembrandtplein werd het tramverkeer stilgelegd vanwege de drukte.

Bekijk lezersfoto's van de Gay Pride op NUFoto

Stuur je lezersfoto's van de Gay Pride in naar NUFoto